PURMEREND - Vanaf maandag 11 mei kunnen we elkaar in Nederland iets meer ruimte geven, en daarbij het coronavirus onder controle houden. Het kabinet gaat verder met het versoepelen van maatregelen, ook als het om sport en bewegen gaat. Wat mag er vanaf 11 mei allemaal in Purmerend en Beemster?


Kinderen t/m 12 jaar kunnen onder begeleiding buiten samen sporten, bewegen en activiteiten volgen.

Jongeren van 13 t/m 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, of georganiseerde activiteiten van scouting, cultuur-, kunst- en andere jeugdverenigingen bijwonen zolang ze 1,5 meter afstand tot elkaar houden.

Buiten sporten in groepen is ook voor 18+ toegestaan, als er 1,5 meter afstand tot elkaar kan worden gehouden. Wedstrijden zijn nog steeds niet toegestaan, net als het gebruik van kleedkamers, douches en de kantine.

Buiten trainen
De sportverenigingen in Purmerend en Beemster zijn sinds 4 mei voor een groot deel alweer begonnen met het geven van buitentrainingen. Kinderen en jongeren die lid zijn van een sportvereniging, die buiten traint, krijgen van hun eigen vereniging te horen wanneer zij welkom zijn om te trainen. Bij veel verenigingen zijn ook niet-leden welkom.

Onder meer in samenwerking met Spurd en de gemeente worden er activiteiten georganiseerd voor kinderen en jongeren. Deze worden in tijdsblokken, op verschillende locaties aangeboden. We doen dit om te veel drukte te voorkomen. Aanmelden voor deze activiteiten kan via de website van Spurd, www.spurd.nl.

Voetbalkooien en skateparks
De voetbalkooien, skateparks en het calesthenicspark die op 10 april van dit jaar in Purmerend werden gesloten, zijn met ingang van 11 mei alleen voor bewegingsonderwijs geopend tussen 8.30-14.00 uur. Buiten dit tijdvak is het verboden zich hier te begeven.

Zwembad
Het Leeghwaterbad gaat per 18 mei weer open voor enkele activiteiten. Hier is iets meer tijd in de voorbereiding nodig om te zorgen dat het zwembadwater voldoet aan de voorschriften van het RIVM en voldoende op temperatuur is gebracht. Ook in het zwembad geldt de 1,5 meter afstand regel.

Wat kan nog niet?
Binnensporten is nog niet toegestaan. Daarmee staat de binnensport niet geheel buitenspel: binnensportverenigingen mogen gebruik maken van buitensportaccommodaties of de openbare ruimte om aangepaste trainingen voor eigen jeugdleden te organiseren. Daarvoor kunnen ze een verzoek indienen bij Spurd via www.spurd.nl

Ouders kunnen hun kinderen afzetten bij de sportlocatie. Het betreden van het sportterrein is voor ouders niet toegestaan, omdat daarbij het risico bestaat dat veel mensen te dicht bij elkaar komen.

Bij klachten zoals koorts, hoesten of verkoudheid geldt ook voor jongeren nog steeds: blijf thuis. Officiële wedstrijden en competitie zijn verboden.

Veiligheid staat centraal
Sport is belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van mensen. Veiligheid staat nog steeds centraal. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Gemeente, Spurd en verenigingen werken nauw samen om het sporten in goede banen te leiden. Ook handhaving van de gemeente, politie, wijkmanagers, sportcoaches en de jongerenwerkers van Clup zijn betrokken en werken mee aan deze plannen.

Meer informatie
Deze versoepelingen van de maatregelen zijn sinds 11 mei van toepassing. Veel moet nog nader uitgewerkt worden. Nieuwe ontwikkelingen vindt u op de websites van de gemeenten en Spurd. Op de website van de Rijksoverheid en de sportbonden staat ook informatie over sport en corona https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-e...

Vooralsnog blijven verschillende plekken in de regio Zaanstreek-Waterland afgesloten voor publiek. Dit is geregeld in het aanwijzingsbesluit gebieden regio Zaanstreek-Waterland, gekoppeld aan de noodverordening. Meer hierover lees je op de website van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland: www.vrzw.nl.