PURMEREND - De 22-jarige Tijs van Slageren ontving woensdag 15 augustus een Medaille van het Carnegie Heldenfonds uit handen van de burgemeester Don Bijl. De Purmerender ontving de onderscheiding voor een heldendaad tijdens een vakantie in Griekenland.

Tijs was met een excuus over een verloren rijbewijs door zijn familie naar het gemeentehuis gelokt om daar door de burgemeester verrast te worden. De burgemeester gaf aan de jonge Purmerender dankbaar te zijn. “De samenleving heeft enorm baat bij mensen die laten zien hoe het ook kan. Het is heel mooi als dat jonge mensen zijn. Ik ben je daar dankbaar voor, de stad mag dankbaar zijn en de politie trots op zo’n medewerker.”

Reddingsactie tijdens vakantie
Vorig jaar was Tijs op vakantie op het Griekse eiland Lefkas. Op 12 augustus voltrok zich daar een drama op het strand Porto Katsiki. De metershoge golven maakten zwemmen onmogelijk. Tijs hoorde gegil op het strand en zag hoe 3 badgasten een drenkeling probeerden te redden. Daarop sprong hij direct het water in om de man te helpen. Een bijzonder hoge golf sloeg alle betrokkenen onder water tegen de stenen, waarna Tijs zag dat de drenkeling terug naar zee dreef. Hij zwom opnieuw naar de drenkeling toe en slaagde erin hem bij de pols te grijpen. Nogmaals werden Tijs en de drenkeling tegen de stenen geslagen, maar met de hulp van een badgast kwamen zij toch op het droge terecht. Ondanks directe reanimatie door Tijs en andere badgasten heeft de drenkeling het voorval helaas niet overleefd.

Tijs denkt nog regelmatig terug aan deze trieste dag: “Op zo’n moment vallen barrières als taal en cultuur weg. Je doet er samen alles aan om iemands leven te redden. Het is jammer dat het dan niet lukt.”

Gevaar voor eigen leven
Tijs van Slageren was destijds als cadet-officier werkzaam bij Defensie en is inmiddels in opleiding tot politiekundige aan de Politie Academie te Apeldoorn. Daarnaast is hij aspirant van de eenheid Noord-Holland, basisteam Hoorn. Zijn beide ouders werken voor de politie en hebben Tijs voorgedragen voor de medaille. Gezien het feit dat hij met gevaar voor eigen leven heeft geprobeerd het leven van een ander te redden, heeft het Carnegie Heldenfonds besloten de medaille toe te kennen. Tijs ontving de medaille op woensdag 15 augustus 2018 als verrassing uit handen van burgemeester Don Bijl.