MIDDENBEEMSTER - Op 24 februari van dit jaar veranderde het leven van miljoenen inwoners in Oekraine. Kinderen, moeders en grootouders die daarna zijn gevlucht, naar veiligere plekken, kwamen ook in onze gemeenschap aan. Zij zijn met open armen ontvangen in BurgGolf en bij de tientallen gastgezinnen. Inmiddels hebben zij door de inzet van maatschappelijke en culturele organisaties de draad van hun leven enigszins kunnen oppakken. Er is nog veel onzeker over de situatie in Oekraine, over familie en vrienden en ook is het onduidelijk hoelang zij hier zullen blijven.

We hebben de mensen leren kennen als veerkrachtig en als doorzetters. Vele van hen werken nog altijd voor een Oekraïens bedrijf of volgen nog lessen van hun school daar. Sommigen zijn zelfs al op zoek gegaan naar werk. Kinderen vanuit Purmerend, Waterland en Edam-Volendam krijgen inmiddels onderwijs op diverse locaties in onze gemeente.


De opvanglocatie die we klaarmaken in het voormalige gemeentehuis in Middenbeemster is bijna klaar. Aannemer Braak Bouw heeft hier de afgelopen drie weken fulltime gewerkt om de kamers te maken voor ongeveer 75 vluchtelingen. Diverse teams van de gemeente werken op dit moment aan het installeren van de douches, wasruimte, de elektra en de inrichting van de kamers (bedden, kasten en een tafel met 2 stoelen). Het is geen ideale opvang, want het blijft immers noodopvang. Maar de basisfaciliteiten zijn er. De voormalige raadszaal kan door de vluchtelingen zelf worden ingericht als huiskamer. Het eerder verzamelde buitenspeelgoed voor de kinderen wordt beschikbaar gesteld. We streven ernaar om de opvang eind april te openen.


De Beemster samenleving heeft haar hulp aangeboden; daar zijn we heel blij mee en hiervan maken we nu ook volop gebruik. Om te zorgen dat we dit goed kunnen blijven coördineren de komende tijd is er een aparte pagina aangemaakt op onze website: purmerend.nl/oekraine. Het is dus niet de bedoeling dat u zomaar op de stoep staat – hoe goed bedoeld het ook is – maar we willen de nodige rust voor de vluchtelingen die hier arriveren bewaken.

Ook al gaat er veel goed: het is een opvanguitdaging van ongekende omvang en niemand weet hoe dat er de komende maanden uitziet. We pakken de vragen die er leven samen op om een antwoord of oplossing te vinden. Soms gaat dit makkelijk en soms is een oplossing niet meteen voorhanden. Maar ik ben ongelooflijk trots op wat we tot nu toe hebben kunnen neerzetten met elkaar.