PURMEREND - Op zaterdag 10 en zondag 11 september is het in heel Nederland weer Open Monumentendag. Het landelijke thema dit jaar is 'Duurzaam duurt het langst'. In Purmerend en de Beemster zijn tal van monumenten te zien.

Speciaal voor Open Monumentendag is een gecombineerde wandelroute gemaakt door de binnenstad van Purmerend (3 kilometer) en een fietsroute (25 kilometer) door de polder en UNESCO-werelderfgoed de Beemster. De route gaat langs interessante monumenten en plekken, verduurzaamde en herbestemde monumenten. Bezoekers kunnen de routes zelf wandelen of fietsen. Het is ook mogelijk om onder begeleiding van een gids van het Gilde door de binnenstad te wandelen. Ook verzorgt Geert Heikens een wandeling door het beschermde dorpsgezicht van Middenbeemster.

Lezingen en presentaties

Tijdens Open Monumentendag zijn er ook interessante presentaties en lezingen over duurzaamheid. In de trouwzaal van het Purmerends Museum geeft amateurhistoricus Ber de Lange op zaterdagmiddag een presentatie over herbestemming en hergebruik van monumenten. In het Agrarisch Museum Westerhem geeft Floor Meiboom zaterdagmiddag een lezing over het restaureren van papier, wat belangrijk is voor het behoud van documenten in een archief.

Divers programma voor jong en oud

In de opengestelde monumenten worden diverse activiteiten georganiseerd. In het Purmerends Museum worden bijvoorbeeld archeologische vondsten getoond, is de tentoonstelling 'Old Love' te zien en is van alles te doen voor kinderen. In het Agrarisch Museum Westerhem draait een film van het Waterlands Archief over het digitaliseren van bouwvergunningen en het e-depot. Museum Betje Wolff, de Keyserkerk, korenmolen De Nachtegaal en Fort Spijkerboor zijn ook open. In het bomenmuseum Beemster Arboretum en de tuin van Die Lang Huys kun je heerlijk dwalen en genieten van de natuur. Aan de Beemsterburgwal liggen de oude historische schepen weer aangemeerd en bij diverse monumenten is live muziek te horen. Genoeg te doen voor jong en oud! Kijk voor het volledige programma op de website van Open Monumentendag.

Oude Begraafplaats

In aanloop naar Open Monumentendag zijn nu al twee vitrines ingericht in de centrale hal van het stadhuis in Purmerend. In die vitrines is van alles te zien over de geschiedenis van de Oude Begraafplaats aan de Nieuwstraat in Purmerend. Bekijk de vitrines tijdens de openingstijden van het stadhuis.