PURMEREND - Wist u dat Purmerend vijf poorten heeft gehad om ons te beschermen tegen de Spanjaarden? Vijf stadspoorten kende de stad: de Hoornse poort (1589), Purmer poort (1594), Necker poort (1599), de Amsterdamse poort (1598) tegenover de Melkwegbrug en als laatste werd de Beemster poort (1612) gebouwd toen de Beemster werd drooggelegd. Wethouder Eveline Tijmstra maakte samen met stadsgids Gerard Wegman van het ’t Gilde vijf vlogs over deze vijf poorten.


Deze vlogs zijn te zien vanaf donderdag 24 september 2020 op het YouTube kanaal van de gemeente. Kijken kan dus via YouTube of via de Facebookpagina van de gemeente Purmerend.

Op pad door de stad

De vereniging ‘t Gilde is een vrijwilligersvereniging. Zij geven hun kennis en ervaring door aan iedereen die kennis en ervaring van stadsgenoten kan gebruiken. Dit alles onder het motto: 'er loopt heel wat kennis door uw stad'. Zij organiseren o.a. stadswandelingen en fietstochten.

De vlogs van wethouder Eveline Tijmstra en stadsgids Gerard Wegman laten op een toegankelijke en persoonlijke manier zien welke monumenten er in de stad te vinden zijn en wat het verhaal achter een pand is. Beelden zeggen meer dan woorden. Een mooie manier om de stad beter te leren kennen.

Stadswandelingen

’t Gilde organiseert stadswandelingen. Door corona is het programma aangepast. Op de website www.gildepurmerend.nl is het programma te vinden. Opgeven kan bij de VVV-Museumwinkel in de Peperstaat of via telefoon 0299-207022.

Op verschillende websites is informatie te vinden over erfgoed en monumenten van Purmerend:

www.erfgoedpurmerend.nl

www.gildepurmerend.nl

www.vereniginghistorischpurmerend.nl

www.purmerendsmuseum.nl

www.waterlandsarchief.nl

www.onh.nl (Oneindig Noord Holland).