PURMEREND - Maandag 28 maart is in Purmerend de Week van het Geld begonnen met de voorstelling 'Rijk in je Hart' op de Vrije School Waterland. Wethouder Mario Hegger was aanwezig bij de aftrap. Tijdens de Week van het Geld zijn er activiteiten om kinderen en jongeren te leren hoe ze met geld om moeten gaan.


Gastlessen en educatieve voorstellingen

De interactieve voorstelling 'Rijk in je Hart' wordt gegeven door theatermakers en acteurs Pepijn en Greta van Halderen. Ze werken samen met acteur Ydwer Bosma. De voorstelling wordt gegeven op drie scholen: Vrije School Waterland, 't Prisma en Toermalijn.
Op Bladergroen, Altra Waterland en het Altra College geven gastdocenten de les 'Hoe word je rijk'. Een programma voor leerlingen tussen de 14 en 18 jaar, gericht op het voorkomen dat jongeren in de schulden terecht komen. Wethouder Mario Hegger: 'Op het moment dat een jongere 18 wordt, verandert er veel. Daarom vinden we het belangrijk om vóór die tijd goede informatie aan te bieden, op een manier wat bij ze past: met verhalen van leeftijdsgenoten en ervaringsdeskundigen.’

Gemeente zet in op preventie

Het team Schulddienstverlening van de gemeente zet in op de aanpak van schulden en geldzorgen. De komende jaren is de gemeente verbonden aan de Nationale Schuldhulproute: op www.geldfit.nl kunnen inwoners een online test doen die direct doorverwijst naar hulp. Voor ondernemers is er www.geldfitzakelijk.nl. Wethouder Mario Hegger: ‘Wij willen voorkomen dat mensen schulden krijgen. Want geldzorgen komen niet alleen. Het veroorzaakt stress, gezondheidsklachten en het heeft effect op iedereen in het gezin zoals slechte schoolresultaten van de kinderen of problemen op het werk. Geldzorgen kunnen snel groter worden als je niets doet. En het kan iedereen overkomen. Soms is het niet eens je eigen schuld. Daarom is de geldfittest een mooie manier om zelf te kijken of je geldzaken op orde zijn. Meer geld overhouden geeft rust in je hoofd. Dat wil toch iedereen?’

Online training 'Omgaan met geld'

Sinds 2018 werkt de gemeente samen met Ismail Canga van de Sterk met Geld Academie. Zijn online training 'Omgaan met geld' maakt cursisten financieel sterker. In zes online lessen krijg je overzicht en inzicht in de geldzaken thuis, hoe je rust en balans in je budget brengt en hoe je direct geld kunt besparen. Ismail: 'Ik geloof in een financieel gezond leven voor iedereen. Dit doe ik door mensen bewust te maken over geldzaken waar zij dagelijks mee te maken krijgen. Met deze training leg je de basis voor een gezonde financiële huishouding.’ De training is een groot succes en is in april al volgeboekt. De volgende training begint op 6 juni. Aanmelden kan via: www.purmerend.nl/omgaanmetgeld.

Week van het Geld

De Week van het Geld is van 28 maart tot en met 1 april en is bedoeld om leerlingen te leren omgaan met geld. Door kinderen al jong te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiele zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. Niet alleen tijdens de Week van het Geld heeft de gemeente aandacht voor financiele zelfredzaamheid. Het hele jaar door organiseert de gemeente acties op het middelbaar en voortgezet onderwijs en worden gastlessen verzorgd over het leren omgaan met geld.