PURMEREND - Purmerends plastic krijgt een tweede leven. Helaas denken veel inwoners nog altijd dat het gescheiden aanleveren van plastic verpakkingsmateriaal onzin is. Het zou toch allemaal op één grote hoop komen en zo de verbrandingsoven in gekieperd worden. “Dat is echt onzin”, stelt Ellen Hermens van de gemeente. We schuiven aan voor een gesprek.

We ontmoeten Ellen bij de Milieustraat aan de Van IJsendijkstraat in Purmerend. Zij houdt zich bezig met de verschillende afvalstromen in onze stad en hoe we die zo goed mogelijk van elkaar kunnen scheiden. In dit verhaal beperken we ons even tot het zogeheten PMD-afval.

Ellen, wat betekent PMD?

“PMD is de afkorting voor ‘Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankenkartons. Dit materiaal mag allemaal bij elkaar in de PMD-bak.”

Hoeveel PMD-inzamelbakken staan er in Purmerend?

“Inmiddels staan er ruim 80 stuks verspreid over de hele stad. Ook kun je PMD kwijt bij onze Milieustraat aan de Van IJsendijkstraat”.

Waar gaat het ingezamelde PMD heen?

“Firma De Graaf transporteert het naar HVC in Alkmaar. Hier komt het afval van alle bij HVC aangesloten gemeenten bij elkaar. Vanuit Alkmaar gaat het naar ‘SUEZ afvalinzameling en verwerking’ in Rotterdam.”

Wat doen ze in Rotterdam met ons PMD-afval?

“SUEZ sorteert al onze PMD tot zo’n 7 verschillende afvalstromen. Ook de spullen die verkeerd zijn aangeleverd, halen ze er hier uit. Blik en drankkartons worden ook gefilterd. Vervolgens gaat het naar verschillende verwerkers waar het PMD wordt verwerkt tot grondstof voor nieuwe producten.”

Aan wat voor producten moet ik dan denken?

“Joh, van alles. Echt. Daarom is het serieus goed om PMD gescheiden aan te leveren. Uiteindelijk wordt het plastic gerecycled en ontstaan er nieuwe producten die je dagelijks gebruikt. Denk maar aan broodtrommels, sportkleding, tennisballen, verschillende soorten folie, koekenpannen en noem maar op. De lijst is lang.”

Veel Purmerenders vinden gescheiden inzameling van PMD onzin.

“Waarom?”

Omdat alles toch op één hoop terecht zou komen.

“Oh zo, ja dat lees en hoor ik ook. Het is een terugkerend beeld, maar geloof me, 80% van het Purmerendse plastic gaat niet de verbrandingsoven in, maar wordt gerecycled tot nieuwe producten. Slechts 20% niet recyclebaar materiaal wordt eruit gefilterd. Dat wordt ingezet voor het opwekken van elektriciteit en warmte.”

Je klinkt wat geïrriteerd…

“Haha, dat hoor je goed. Kijk, Veel inwoners doen enorm hun best om alle afvalstromen gescheiden aan te bieden. Ook het ophalen van al deze stromen vergt voor onze ophaaldienst behoorlijk wat gepuzzel. Dat is niet erg want het levert ook echt iets op en we doen daarom graag moeite om dat zo efficiënt mogelijk doen. Waarom zouden we al die moeite doen als alles toch op één hoop terecht zou komen? Dan zouden we het ook wel op één hoop inzamelen. Maar goed, het is een hardnekkig verhaal.”

Toch lees je vaak in de media dingen waaruit anders zou blijken.

“Die dingen lees ik natuurlijk ook. Al die verschillende berichten in de media zorgen voor verwarring. Ik snap de scepsis van inwoners daarom heus wel. Er zijn tal van onderzoeken die door critici gebruikt worden om aan te tonen dat er veel mis gaat bij afval scheiden. Dat roept vaak terechte vragen op. Wij kijken naar de volledige keten van afvalinzameling, van ophalen tot verwerken en tot aan produceren van nieuwe grondstoffen. De onderzoeken waarover je leest in de krant pakken vaak een deel uit de keten. Dat geeft geen volledig beeld. Kijk, ik kan niet spreken over andere gemeenten, maar ik weet wel heel goed hoe we het in Purmerend doen.”

Purmerenders scheiden dus niet voor niks?

“Nee, ik hoor en lees de vele cynische geluiden van ‘het komt toch allemaal op één hoop’ ook, maar het is gewoon niet waar. Vaak als ik mensen spreek, dan kan ik het ook uitleggen. Dan draaien ze gelukkig wel bij. Maar ik wil vooropstellen dat heel veel Purmerenders ook echt keihard hun best doen. De PMD-containers worden goed gevuld!”

Hoe vaak worden de bakken geleegd?

“Gemiddeld zo’n tweemaal per week. Op sommige locaties zelfs vier keer per week.”

Waarom is het belangrijk om PMD te scheiden?

“Simpel: Om nieuw plastic te maken is onder andere olie nodig. Waarom zou je je natuurlijke bronnen uitputten als het niet nodig is? Ons huidige plastic kan een tweede leven krijgen. Het is natuurlijk zonde om dingen in de verbrandingsoven te gooien die je kunt hergebruiken. Is ook voor het milieu niet goed.”

Waarom doet Purmerend niet aan ‘na-scheiden’?

“Bij na-scheiden wordt het plastic uit het restafval gehaald. Wij doen daar niet aan, omdat onze verwerker HVC hier nog niet mee werkt. De ontwikkelingen zijn er wel. Er zijn in heel Nederland 3 installaties operationeel die na-scheiding uitvoeren, maar die staan ergens in het oosten van het land, dus dat is vrij ver weg. Overigens heb je zo’n 30% meer vervuiling in je PMD als je het uit het restafval filtert, dus vooraf scheiden levert altijd betere kwaliteit recyclebare grondstof op.”

Hoe kijk je naar de verpakkingsindustrie?

“Nou ja, zij genereren de grote stroom aan PMD-afval, dus je zou willen dat ze werken met materialen die 100% recyclebaar zijn. Je wilt eigenlijk dat alles wat ze produceren uiteindelijk is her te gebruiken. Of dat er wat terughoudender met verpakkingen wordt omgegaan. Kijk bijvoorbeeld naar de plastic zakjes die in de supermarkt bij het fruit hangen. Zijn die recyclebaar? Kunnen dat geen papieren zakken zijn? Moeten ze er überhaupt nog wel hangen? Er valt nog veel winst te behalen.”

Moeten we als consument ook kritischer zijn?

“Ik ga niet zeggen wat mensen moeten, maar een stukje bewustwording is wel goed. Koop je iets dat driedubbel verpakt is of koop je de versie van dat product dat maar één keer verpakt is. Neem je zelf je vaste boodschappentas mee naar de winkel of koop je steeds voor 10 cent een nieuwe plastic tas? Het zijn van die kleine dingen. Ik snap dat het allemaal best lastig is hoor, ook ik sta nog wel eens zonder tas bij een winkel.”

Als mensen vragen hebben over afval, waar kunnen zie die stellen?

“Alle vragen over afval kun je mailen naar afval@purmerend.nl. Ook op www.purmerend.nl/afval vind je veel informatie. Bellen mag natuurlijk ook: (0299) 452 452.