PURMEREND -
Hoe kwam de gemeente op het besluit om te verduurzamen?
Hegger: “Het begon allemaal met een lekkage. Begin vorig jaar hebben we het besluit genomen dat het zwembad moest worden opgeknapt. En omdat we toch moesten slopen en opknappen, was dat meteen een kans om het gebouw te verduurzamen. Dan kun je het beter meteen in één keer goed doen en ook de energiekosten naar beneden brengen.”

Waarom was het zo belangrijk dat het Leeghwaterbad behouden bleef in Purmerend?
Hegger: “Het zwembad heeft een gigantisch belangrijke functie binnen de gemeenschap. Sowieso om te leren zwemmen natuurlijk, maar ook om sportief bezig te zijn. Je kunt in je eigen stad het hele jaar je zwemvereniging bedienen, nu wordt dit nog beter gefaciliteerd. Het hele gebied rond het zwembad is trouwens geschikt voor ontmoeting, sport en bewegen. We zijn heel blij met de integrale aanpak van Spurd: van sport in de buurt tot samenwerking met het onderwijs, zij organiseren het allemaal.Van Meekeren: Via de Spurd-JeugdSportPas hebben mijn kinderen ook kennis gemaakt met verschillende sporten. Mijn dochter ging van paardrijden naar voetbal, je kunt makkelijk switchen. Bewegen is heel belangrijk en Spurd zorgt ervoor dat je die mogelijkheid krijgt.”

Was ook meteen duidelijk dat het zwembad open moest blijven?
Hegger: “Ja, zowel voor recreatieve bezoekers, zwemlessen, verenigingen als bijzondere doelgroepen wilden we het bad graag openhouden. Hierdoor werd het een flinke operatie. Het betekent ook dat je bij alles wat je doet, rekening moet houden met de veiligheid van het publiek.”

Hoe hebben jullie dit voor elkaar gekregen?
Hegger: “Bij zo’n ingewikkeld project is het belangrijk dat je werkt met een betrouwbare partner. Bouwbedrijf Vaessen had eerder de bouw van Sporthal De Beuk succesvol uitgevoerd. Het maakt heel veel uit met wat voor bouwbedrijf je samenwerkt, ze moeten kwaliteit kunnen leveren. Die kwaliteit is er nu, daar heb ik alle vertrouwen in. Het bouwbedrijf heet Vaessen en de bouw ging ook in fasen. De werkzaamheden vonden steeds per bad plaats, zodat het grootste deel van het zwembad open kon blijven. Tijdens de hele uitvoering is zorgvuldig gecommuniceerd tussen bouwer Vaessen, de gemeente en Spurd. Dat is ook nodig om zo’n ingrijpende operatie zonder problemen te laten verlopen. We hebben met elkaar geprobeerd het optimale eruit te halen, maar zonder gekke dingen te doen en binnen het budget dat we hebben.”

Wanneer hebben jullie voor het laatst gezwommen?
Van Meekeren: “Jarenlang zwom ik iedere week baantjes in het Leeghwaterbad om mijn conditie op peil te houden. Bij zwemmen gebruik je echt al je spieren. Daar ben ik mee gestopt toen ik het te druk kreeg in de politiek. In plaats daarvan bracht ik mijn kinderen weg om te gaan zwemmen. Als ik het chloor in het Leeghwaterbad ruik denk ik weer aan het zwembad uit mijn jeugd. Ik zou het weer moeten oppakken.”Hegger: “Vroeger ging ik elke zondag met mijn kinderen zwemmen, ze hebben alle diploma’s.”

Merk je verschil met vroeger?
Hegger: “Er is een beter binnenklimaat omdat het veel beter is geïsoleerd. De temperatuur is behaaglijker, voorheen voelde het regelmatig koud aan als je er liep. Het hele zwembad is ook aangesloten op stadsverwarming. En het ziet er mooier uit: het is weer fris en geschilderd, dus prettiger vertoeven.”Voorlopig blijft het bad open?Hegger: “De komende 10 jaar hebben we geen groot onderhoud meer. Natuurlijk blijft het gewone onderhoud wel, zwembaden hebben een hoge graad van aantasting.”

Waarom was er vertraging?
Hegger: “De staalconstructie bleek te zijn aangetast en toen moest er een nieuw plan van aanpak komen. Gelukkig hielp het mooie weer ons een handje mee. Door de soepele samenwerking en goede communicatie met iedereen die meehielp aan het herstel, zijn we binnen het budget gebleven.”

Worden er nog meer sportaccommodaties verduurzaamd in Purmerend?
Van Meekeren: “Sporthal De Kraal in Weidevenne is nu het dak aan het vol leggen met zonnepanelen. De sporthal wordt binnenkort gebruikt als leverancier van zonne-energie. We zijn bezig met plannen voor oude sportaccommodaties die een zware energiebelasting vormen. Er is op dit moment helaas geen budget voor de verduurzaming hiervan, dus zijn we bezig met de mogelijkheid van sponsoring. Op dit moment kunnen verenigingen zonnepanelen aanschaffen met weinig tot geen eigen investering dankzij sponsoring door bedrijven. Het rendement moet je investeren in verduurzaming van je gebouw, zo ben je steeds minder geld kwijt. Uiteindelijk hou je geld over dat je dan weer in de sport kunt gebruiken. Investeren in zonnepanelen is ook een besparing, want je gaat minder energie verbruiken. Er is zoveel te winnen op een makkelijke manier!”

Tevreden met de verduurzaming van het Leeghwaterbad?
Hegger: “Ik ben zeer tevreden. We hebben nu een constructie die voor de komende jaren gegarandeerd is. We zijn minder kwijt aan energie, dus die kosten verdienen zich weer terug. We hebben nu wel een onverwachtse investering gedaan, maar daarmee hebben we weer een fantastisch zwembad, waar iedereen weer goed gebruik van kan maken. Er is veel geoptimaliseerd en aangepast. We kunnen weer trots zijn.Van Meekeren: Nu hebben we iets staan wat gewoon heel lang mee kan. Het zwembad is klaar voor de toekomst: veilig zwemmen in een duurzame omgeving.”