PURMEREND - Op basis van anonieme meldingen heeft de politie op 11 oktober 2022 in een woning aan de Dijckscampenlaan een hennepkwekerij aangetroffen. Deze woning is op 13 december 2022 voor 3 maanden gesloten. De hennepkwekerij was in de kruipruimte van de woning aangelegd.

De kwekers hadden de kruipruimte verder uitgegraven waardoor een ruimte ontstond van bijna 25 vierkante meter. In de hennepkwekerij stonden 184 hennepplanten. Er was sprake van diefstal van water en stroom. Dit leverde gevaar en risico op voor de directe omgeving. De grootte van de kwekerij laat zien dat het gaat om professioneel hennep kweken, wat overlast voor de buurt met zich meebrengt. Vanwege deze omstandigheden wordt de woning voor 3 maanden gesloten. De politie had anonieme meldingen ontvangen over de hennepkwekerij.

Drugspand gesloten

De burgemeester is volgens de Opiumwet bevoegd om over te gaan tot het sluiten van de woning. Dit mag alleen voor een bepaalde periode en als er sprake is van de aanwezigheid van drugs boven de normen voor eigen gebruik, of als sprake is van voorbereiding daartoe. Het besluit van burgemeester Van Selm betekent dat de huidige gebruiker(s) en anderen de woning voor 3 maanden niet mogen betreden. Op de woning zijn posters geplakt met de tekst “verzegeld” en “drugspand gesloten”. De sluiting is bedoeld om te doorbreken dat de woning bekendstaat als drugspand en om de openbare orde te herstellen.

Gevaren hennepkwekerij

Het is niet de eerste keer in Purmerend dat een hennepkwekerij wordt aangetroffen in de kruipruimte van een pand. Eerder was daar ook al sprake van op de Stremselstraat in de wijk Purmer-Noord, aan de Impuls op bedrijventerrein Baanstee en aan de Purmerenderweg in de Beemster. Een hennepkwekerij kan voor groot gevaar zorgen, zoals brandgevaar door oververhitting of kortsluiting. Het risico op een ripdeal, waarbij een kwekerij beroofd wordt, kan zorgen voor een onveilige leefomgeving. In het geval van een hennepkwekerij in een kruipruimte komt daar ook instortingsgevaar bij van de uitgegraven kelder. De grond kan naar binnen gedrukt worden door bijvoorbeeld een vrachtwagen of door het wegspoelen van grond door regen. En in een slecht geventileerde kruipruimte kunnen schimmels en zwammen groeien, wat een gevaar voor de gezondheid kan betekenen. Het vocht kan omhoog trekken en bijvoorbeeld houtrot veroorzaken in een houten vloer. Burgemeester Ellen van Selm: ‘Om deze gevaren aan te pakken, is het belangrijk om signalen van een hennepkwekerij te melden.’

Signalen hennepkwekerij

Een hennepgeur, afgeplakte ramen en deuren van een pand, wateroverlast in de vorm van lekkage of condens op de ramen, of een ‘onbewoond’ huis waar op vreemde tijdstippen activiteiten plaatsvinden… Dit zijn allemaal signalen van een hennepkwekerij. Maar kijk ook eens in uw eigen kruipruimte! Over het algemeen zit een kruipruimte onder de hele woning of pand. Deze kruipruimte hoort vrij toegankelijk te zijn voor de eigen bewoners. Weggegraven grond voor een hennepkwekerij wordt doorgaans via tunnels onder de fundering bij de buren gedumpt. Ligt er in de kruipruimte een berg zand(zakken) of liggen er veel bouwmaterialen? Voelt de vloer kouder aan dan normaal? Is er een zandzuigmachine in uw straat grond onder een woning aan het wegzuigen? Dit zijn signalen van een mogelijke hennepkwekerij in de kruipruimte van uw buren. Als u dit meldt, kan de gemeente hierop controleren.

Meld uw vermoedens

Heeft u een vermoeden van een hennepkwekerij? Maak dan melding bij de politie op telefoonnummer 0900-8844, via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000 of bij de gemeente via vermoeden@purmerend.nl.