PURMEREND - Op basis van een melding bij Meld Misdaad Anoniem (M.) heeft de politie op 26 januari 2023 in een woning aan de Speenkruid een hennepkwekerij aangetroffen. Deze woning is op 21 maart 2023 voor 6 maanden gesloten. De hennepkwekerij was op de eerste verdieping en de zolder van de woning aangelegd.


De kwekerij was zeer professioneel aangelegd. Op de eerste verdieping stonden 166 hennepplanten en op de zolder bevond zich een kweektent met 47 hennepplanten. Daarnaast zijn 2750 gram gedroogde henneptoppen en 400 gram hennepgruis aangetroffen. Ook was er sprake van diefstal van stroom. Dit leverde een gevaar en risico op voor de directe omgeving. De grootte van de kwekerij, de professionaliteit om de kweek te versnellen en de aangetroffen hennep laten zien dat het gaat om een professionele hennepkwekerij, wat overlast voor de buurt met zich meebrengt. Vanwege deze omstandigheden wordt de woning voor 6 maanden gesloten.

Drugspand gesloten

De burgemeester is volgens de Opiumwet bevoegd om over te gaan tot het sluiten van de woning. Dit mag alleen voor een bepaalde periode en als er sprake is van de aanwezigheid van drugs dat meer is dan voor eigen gebruik, of als sprake is van voorbereiding daartoe. Het besluit van burgemeester Van Selm betekent dat de huidige gebruiker(s) en anderen de woning voor 6 maanden niet mogen betreden. Op de woning zijn posters geplakt met de tekst “verzegeld” en “drugspand gesloten”. De sluiting is bedoeld om te doorbreken dat de woning bekend staat als drugspand en om de openbare orde te herstellen.