PURMEREND - Afgelopen zomer deed Zwerfinator Dirk Groot voor gemeente Purmerend zijn jaarlijkse onderzoek naar de hoeveelheid zwerfafval in de stad. De conclusies zijn positief: het is 16% schoner dan in 2020 en 53% schoner dan in 2018.


Wethouder Eveline Tijmstra: “Onze aanpak van het zwerfafval levert dus positieve resultaten op. De professionele inzet van onze medewerkers in combinatie met de bijna 500 vrijwilligers die zwerfafval rapen en/of prullenbakken beheren en de samenwerking met scholen, bedrijven en sportverenigingen hebben de afgelopen jaren geleid tot een zichtbaar schonere stad.”

Vorig jaar zijn in het centrum nieuwe prullenbakken geplaatst. Deze hebben gezorgd voor minder vuil rond de prullenbakken. In deze prullenbakken wordt het afval samengeperst waardoor er meer in kan. Ook hebben ze geïntegreerde asbakken om sigaretten weg te gooien.

Ondanks de mooie cijfers valt er nog steeds winst te behalen. Hoewel veel inwoners zich bewust zijn van de impact van zwerfafval op onze leefomgeving, zien we hier nog wel mogelijkheden. Rond parkeerterreinen en doorgaande routes ligt relatief veel afval. Zorg dat je afval niet op straat gooit, maar gooi het in een vuilnisbak.

Ook volgend jaar komt er een onderzoek voor de nieuwe gemeente Purmerend. We bekijken nu welke gebieden in Beemster meegenomen worden in het onderzoek.