PURMEREND/BEEMSTER - Het is veel beter voor de aarde als we vooral lokale producten en vegetarisch of minder vlees eten. Duurzame en gezonde voeding verkleint de ecologische voetafdruk en maakt het mogelijk dat de planeet de groeiende bevolking kan blijven voeden. Er is een groeiende wens van steeds meer inwoners om duurzamer en gezonder te eten.

In aansluiting hierop heeft de gemeente YourChoice omarmd. Het aanpassen van de zogenoemde voedselomgeving heeft invloed op wat je eet. Greendish - landelijk expertisecentrum voor begeleiding van voedselaanbieders op weg naar duurzame en gezonde voeding – begeleidt deze eerste, bescheiden aanpassing van het voedselaanbod. Het is de aanzet om een duurzame keuze tot de aantrekkelijke keuze te maken.

Wethouder Harry Rotgans (Gezondheidszorg) gaf maandag 4 juli het startsein voor YourChoice. “Wij steunen het initiatief van YourChoice van harte omdat wij het belangrijk vinden dat mensen, ook als zij in een restaurant eten, van een duurzame en gezonde maaltijd kunnen genieten. Een maaltijd met veel groente en geen of weinig vlees. Een maaltijd waarvoor de kok zoveel mogelijk lokale producten gebruikt. Ik wens alle restaurants een gevarieerde kaart met meerdere vega of vegan gerechten”, aldus wethouder Rotgans.

YourChoice
Tot begin september kunnen restaurantbezoekers bij de kopgroep van acht restaurants die een YourChoice gerecht promoten komen proeven. Die gerechten zijn even betaalbaar als de andere gerechten op de menukaart. De deelnemende restaurants zijn herkenbaar aan de YourChoice sticker bij de ingang. Het uiteindelijke doel van YourChoice periode is dat meer restaurants in de gemeente ook hun menukaart voorzien van YourChoice gerechten.

Groenten en lokale producten

De gemeente heeft in samenwerking met Spurd het initiatief voor de YourChoice actie genomen. Een gerecht met het keurmerk YourChoice bevat onder meer een minimale hoeveelheid (seizoens)groenten en is bereid met producten uit Purmerend Beemster of de regio. Het YourChoice gerecht op de menukaart is herkenbaar aan een sticker. De gerechten zijn meestal vegetarisch of veganistisch of gebruiken minder vlees. De gemeente roept restaurantbezoekers op om één of beter meerdere YourChoice gerechten te gaan proeven. Meer informatie (waaronder een promotievideo) over bijvoorbeeld de gerechten staat op www.purmerend.nl/yourchoice


Deelnemende restaurant

Er is een kopgroep van acht restaurants, dit zijn: Brownies & DownieS, Eetcafé Jo & Co, eetcafé De Andere Oever, Spijkerman Eten & Drinken, Bij Moeders in De Kosterij, Grand Café Heel Europa, Brasa Bar & Kitchen Purmerend en Rozemeijer. Op hun menukaart staat een gezond en duurzaam YourChoice gerecht.