PURMEREND - Wietse Smit, begeleider in behandelvoorziening De Schar van Prinsenstichting, is afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam voor de opleiding Toegepaste psychologie. Hij onderzocht hoe begeleiders en cliënten omgevingsfactoren zoals muziek, licht en planten kunnen gebruiken om emoties te reguleren.


Grote invloed van muziek
Smit: “De jongeren hebben me laten zien dat muziek een grote invloed heeft op hun stemming. Onderzoek van onder meer Dick Swaab en Erik Scherder verklaart het heel mooi: rustige muziek verlaagt je hartslag, stresshormonen nemen af en je gaat helderder denken.”

Het effect van muziek is volgens Smit het grootst als jongeren de muziek zelf kiezen: “We maken samen een Spotify-lijst die ik op shuffle zet. Zo komen alle voorkeuren voorbij. Als er spanning bij een jongere is, kan muziek escalatie voorkomen. Uptempo muziek helpt bij jongeren met depressieve klachten. Muziek inzetten lijkt te werken en daar hebben we in De Schar nu ook aanwijzingen voor.”

Ook licht en planten dragen bij
Ook licht beïnvloedt de stemming. Smit: “Licht kan ook bewust worden ingezet. Een onprettige sfeer kun je voorkomen door het licht te dimmen. Als jongeren angstig zijn, is juist meer licht nodig. Dan zien ze hun omgeving beter. Ook planten hebben een rustgevende werking. Mensen, en dus ook onze jongeren, krijgen meer focus en voelen zich prettiger en veiliger.”