PURMEREND - Dit najaar is zijn er weer verschillende activiteiten van de Volksuniversiteit in de Bibliotheek Purmerend. Op donderdag 9 november start er een reeks van 3 lezingen van filosoof en theoloog Gerko Tempelman waarin hij je meeneemt op reis door de afgelopen vijfhonderd jaar westerse geschiedenis.

In onze sterk veranderende wereld komen we steeds vaker mensen tegen die anders zijn dan wij. Dat levert vragen aan onszelf op: hoe komt het dat jij en ik werden zoals we zijn? Ook de filosofie houdt zich daar steeds vaker mee bezig. In filosofie termen heet dat ‘ideeëngeschiedenis’. De cursus in de Bibliotheek behandelt twee denkers over ideeëngeschiedenis: Susan Neiman en Charles Taylor.

Susan Neiman stelt dat ‘het kwaad’ veel invloed had op ‘hoe we werden wie we zijn’. Gebeurtenissen als Auschwitz, maar ook: de aardbeving in Lissabon in 1755. Charles Taylor bekijkt dezelfde vraag vanuit de vraag naar ‘secularisatie’: het verhaal van hoe mensen God los lieten en zelfstandige individuen werden. Nietzsche komt langs, Immanuel Kant, Sartre en vele anderen.

Korte cursus Volksuniversiteit; Filosofie en het geloof

Donderdag 9, 16 en 23 november 19:30 - 21:30 uur | Bibliotheek Purmerend

Kosten: € 30,00 voor leden en € 32,50 voor niet-leden

Meer lezingen van de Volksuniversiteit

Op dinsdag 21 november is er lezing over de Hollandse meester uit de Hermitage en op donderdag 30 november een workshop verbindend communiceren. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op www.bibliotheekwaterland.nl/volksuniversiteit. Kaarten zijn ook verkrijgbaar in alle vestigingen van Bibliotheek Waterland.