PURMEREND - Het was gisteren, donderdagavond 22 februari 83 jaar geleden dat er de eerste razzia op Joden was in Amsterdam. Historica Wally de Lang heeft onderzoek gedaan naar de twee razzia’s die aanleiding waren voor de Februaristaking 1941. Ze wil verhalen blijven vertellen over de gewone mensen die door de bezetter met grof geweld zijn opgepakt en vermoord. Deze 389 Joodse mannen hoopten als iedereen op een mooi leven. Zij stierven door ontbering, mishandeling en vergassing. De zaal in Bibliotheek Waterland was met de zestig belangstellenden tot de laatste stoel bezet. Zij hoorden in diepe stilte het indrukkende verhaal. De Lang wil naast aandacht voor de stakers ook aandacht voor de Joodse mannen.

De opdracht voor het oppakken van vierhonderd Joodse mannen kwam uit Berlijn. Het was een strafmaatregel die na weken ongeregeldheden in hartje Amsterdam de orde moest herstellen. Het was de opzet dat de Joodse mannen na hun transport per trein niet zouden terugkeren. Zij stierven in Buchenwald, Mauthausen en zijn vergast in kasteel Hartheim. De Duitsers gaven valse overlijdensverklaringen aan de nabestaanden. Nog geen jaar na de razzia’s waren alle opgepakte Joodse mannen dood, vermoord.

Dit jaar leggen twee nabestaanden tijdens het defilé van de herdenking Februaristaking 1941 op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam voor het eerst een krans voor deze vermoorde Joodse mannen. De lezing door Wally de Lang was een initiatief van het Purmerends comité oproep herdenking Februaristaking 1941. Zij hopen ook veel Purmerenders te zien tijdens het defilé aanstaande zondag 25 februari 2024.