PURMEREND - Medewerkers van NS willen vrijdagochtend gaan staken op de standplaatsen Amsterdam, Rotterdam en Hoofddorp. Dat heeft de Vakbond voor Rijdend Personeel (VVMC) laten weten. NS noemt de aangekondigde stakingen in een reactie ’voorbarig’.

De medewerkers zijn boos om het ’rondje om de kerk’ dat zij met ingang van 1 april volgend jaar moeten gaan rijden. VVMC zegt veel signalen te hebben gekregen van treinpersoneel dat ontevreden is over de nieuwe werkpakketten. De vakbond spreekt over een „lange warme winter” als NS niet op hun eisen in gaat.

OVERLEG

NS zegt de VVMC herhaaldelijk te hebben uitgenodigd voor overleg. „Wij vinden de aangekondigde stakingen door de VVMC daarom voorbarig.” NS zegt dat de werkpakketten aan alle formele kaders en afspraken voldoen, maar dat zij in gesprek zijn met ontevreden personeelsleden om tot verbetering van de werkpakketten te komen.

VARIATIE

„Daarvoor zijn honderd extra machinistendiensten per week toegevoegd om meer variatie mogelijk te maken. Inmiddels hebben we de eerste inzichten in de nieuwe werkpakketten die vanaf april ingaan. Wij zijn vooralsnog positief over de verbeteringen die we dan kunnen realiseren. Deze week wordt dit besproken met onze collega’s.”

VVMC roept haar achterban op om het werk neer te leggen vanaf de start van de dienst tot 11.00 uur.