PURMEREND - Maandag 25 oktober om 13.00 uur is het dan zover: het creatieve team van Cultuurhuis Wherelant zal aan alle 115 VSO leerlingen van de Martin Luther Kingschool kenbaar maken wat zij dit schooljaar kunnen verwachten op het gebied van samen theater maken. Met als hoogte punt aan het eind van het school jaar een voorstelling voor publiek.

Van theater in school naar Theaterschool
‘Van theater in school naar Theaterschool’ is een samenwerking tussen Cultuurhuis Wherelant en de Martin Luther Kingschool in Purmerend. In de periode van 25 oktober 2021 tot en met juli 2022 zullen zij de leerlingen van het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) betrekken in het theatervak. Met als doel een theatervoorstelling neerzetten aan het eind van de projectperiode. In de aanloop daarnaar toe hebben de leerlingen op verschillende manieren gewerkt aan hun persoonlijke ontwikkeling, het ontdekken van kwaliteiten en talenten, en het vergroten van competenties. Het resultaat: eigenwaarde en zelfvertrouwen. Het groter doel is een ‘kweekvijver’ creëren voor de toekomstige Theaterschool, voor jonge mensen met een verstandelijke beperking. Projectleider Jantine Geels :’Het is weer heel bijzonder om een jaar lang te mogen werken met de leerlingen. Daarnaast kijk ik ernaar uit om informatie te winnen bij de ouders en leerkrachten voor het vervolg: Onze droom een Theaterschool voor deze leerlingen te starten.


Programma en doelen
We starten met de kick of, daarna komen de theaterdocenten in alle klassen en gaan de wensen van de docenten en leerlingen ophalen. In januari starten de theatercursussen in de klas en vanaf mei geven de leerlingen zich op voor de productiegroep. Zij gaan een echte voorstelling maken met als thema Lang en Gelukkig, sprookjes maar dan net even anders. Doelen: Kennismaking met theater en interesse wekken bij alle leerlingen van het VSO; Overdraagbare methodiekbeschrijving van samenwerking tussen kunsteducatie en onderwijs; Het onderzoek naar doorstroom voor leerlingen naar de Theaterschool en naar vrije tijds cursussen.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernhard Cultuurfonds, Pasman Stichting, Fundatie van den Santheuvel, Sobbe en Landelijke Vereniging van Crematoria