PURMEREND - Vanaf woensdag 13 november 2019 wandelt huisartsenpraktijk Merlijn en Van Doorn afwisselend met een medewerker het Sociaal Wijkteam, FysioConsult Purmerend, diëtistenpraktijk Sandra Heemstra, De Zorgcirkel en Spurd elke woensdagochtend van 10.30 tot 11.00 uur; ‘voor iedereen die wil wandelen maar het niet alleen doet’.


Verzamelpunt is bij Wijkplein Where (Triton 73). Elke week wordt een route bepaald in de omgeving, afhankelijk van het wandeltempo van deelnemers. Na afloop kunnen de wandelaars samen (en geheel vrijblijvend) een kopje koffie drinken bij het Wijkplein Where. Aanmelding is niet nodig.

De wandelbegeleiders zijn afwisselend een praktijkondersteuner, een huisarts, een buurtsportcoach, een medewerker van het sociaal wijkteam, een fysiotherapeut, een wijkverpleegkundige of een diëtist. Stuk voor stuk enthousiaste mensen die de inwoners van Purmerend Overwhere willen motiveren te bewegen.

Een gezonde leefstijl maakt ons gezonder: makkelijk gezegd en moeilijk gedaan
Om deze reden, en ook omdat gezamenlijk een activiteit ondernemen leuk en inspirerend is, hebben de bovengenoemde organisaties met elkaar deze wekelijkse wandelgroep opgezet. Doel van de wandelgroep is om inwoners van Purmerend - jong of oud en met of zonder een chronische ziekte - te inspireren tot meer bewegen.

Een half uurtje gezond wandelen helpt om je wat fitter te voelen, is goed voor de bloeddruk, goed voor de longen en goed voor de conditie. Daarnaast is het een laagdrempelige manier voor mensen met een fysieke beperking om nieuwe mensen te ontmoeten. De organisatoren hopen met de wandelgroep een duwtje te kunnen geven in de sportieve richting “bewegen is een medicijn” en “voorkomen is beter dan genezen”.

Onderzoek van de Beweegrichtlijnen 2018 van de Gezondheidsraad wijst uit dat het percentage Nederlanders dat in 2018 voldoet aan de beweegrichtlijn:
· Vanaf 18 jaar : 47,1 %
· Van 12 t/m 17 jaar : 33.9 %
· Van 4 t/m 11 jaar : 55,4 %

Richtlijnen zijn: minstens 150 minuten per week matig intensief inspannen, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen. En voorkom veel stilzetten.

Bron: Gezondheid enquête/Leefstijlmonitor CBS i.s.m. RIVM en Trimbos-instituut