PURMEREND - Gewapend met een prikstok gaat Dirk Groot als Zwerfinator de provincie door om zwerfafval op te ruimen. Sinds een paar maanden heeft hij een nieuw experiment: bijhouden hoeveel wikkels er van het menthol-snoepje Antaflu worden gevonden. "We zijn in juni begonnen en de teller staat nu boven de 4.700!"

Via een digitale kaart is te zien waar de wikkels worden gevonden. Nederland is bezaaid met het logo van Antaflu, en zelfs in Duitsland, Portugal en Noorwegen zijn plaatsen gemarkeerd. "Die heb ik niet allemaal alleen gevonden hoor", vertelt Dirk aan NH Nieuws. "Dat doe ik met een groep mensen, want eigenlijk kan iedereen meedoen."

Dirk en de andere zwerfafval-rapers zoeken naar de Antaflu-papiertjes, maken er een foto van, voegen er #antaflu aan toe en uploaden 'm. "Dan wordt de vondst gemarkeerd. Sinds ik ben begonnen zie ik de wikkels echt overal liggen. Mijn kinderen trouwens ook. Dan zitten we op de fiets en roept er één: 'Kijk pap, daar ligt een Antaflu!'"

Lees ook: 'Zwerfinator' strijdt met prikker en vuilniszak tegen honger in Afrika

De Zwerfinator hoopt met dit experiment meer bewustzijn te creëren bij bedrijven en consumenten. "Het is eigenlijk een test, om te zien wat we kunnen bereiken. Antaflu is een heel bekend snoepje en wordt al tientallen jaren in plastic verpakt. Mijn plan is om, als we 5.000 wikkels hebben gevonden, een brief te sturen naar de fabrikant. Misschien wordt 'ie daardoor aan het denken gezet!"