ZAANDIJK/ALKMAAR -  Wat een indrukken deed Ires Tania op in Sint-Petersburg de afgelopen week. De Confederations Cup finale tussen Duitsland en Chili was het absolute hoogtepunt. “Het was voor mij de allereerste wedstrijd die ik live vanuit een stadion bijwoonde. Het was echt zo cool!" De 12-jarige leerlinge van OSG Willem Blaeu en speelster van de Telstar Meiden Voetbal Academie en SC Hercules Zaandam vertegenwoordigde Nederland tijdens het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP Forum, een maatschappelijk project voor jongeren dat van 26 juni tot en met 3 juli plaatsvond in de Russische miljoenenstad. 

Ires genoot met volle teugen tijdens deze bijzondere week rond de FIFA Confederations Cup finale, waar Duitsland na een meeslepende finale Chili met 1-0 versloeg. Een week die maandag 26 juni op Schiphol begon met een vlucht naar Sint-Petersburg en de dag erop een vervolg kreeg met een driedaags trainingskamp in het Nova Arena Stadion.

Daar leerde het turquoise Team of Friendship, waar Ires deel van uit maakte, elkaar kennen. En waar ze zich voorbereidden op het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP International Championship. Ook deden zij mee aan creatieve workshops en kregen een masterclass. Donderdag 30 juni gingen alle deelnemers gezamenlijk op pad om de prachtige stad Sint-Petersburg te ontdekken. Met kamergenote Emily uit de Verenigde Staten had Ires een bijzondere klik. “We hebben op het einde ons tenue met elkaar uitgewisseld. Op die manier hebben we altijd een aandenken aan elkaar en aan Football For Friendship,“ aldus Ires die Emily enorm gaat missen. “Ik hoop haar snel te kunnen bezoeken in St. Louis.”

In het Football For Friendship International Championship waren de 64 kinderen in 8 teams ingedeeld die zich onderscheidden door een specifieke kleur. Ires’ turquoise Team of Friendship verloor in de eerste wedstrijd, die met 8 teams meteen één van de kwartfinales was, met 2-0 van het yellow team. Dat team verloor in de halve finale van Orange dat in de finale met 4-3 Purple versloeg.

Zondag kwam voor alle deelnemers een droom uit, toen zij er getuige van waren hoe Duitsland de FIFA Confederations Cup won ten koste van het dappere Chili dat tal van kansen miste en daardoor aan het kortste einde trok.

Stichting LOOT

Ires Tania is geselecteerd via de Stichting LOOT. Stichting LOOT (Landelijke Organisatie Onderwijs en Topsport) is een samenwerkingsverband van de 30 Topsport Talentscholen in het voortgezet onderwijs. Op deze scholen kunnen topsporttalenten het (topsport)talentprogramma en het voortgezet onderwijs op niveau succesvol combineren. Het OSG Willem Blaeu in Alkmaar, waar Ires op school zit, is één van deze Topsport Talentscholen.

ACHTERGROND

FOOTBALL FOR FRIENDSHIP International children’s social project is een initiatief van Gazprom,in het kader van het programma 'Gazprom voor kinderen'. Het doel van het project is de ontwikkeling van het jeugdvoetbal, de bevordering van tolerantie en respect voor andere culturen en nationaliteiten bij kinderen uit verschillende landen. De kernwaarden die door de deelnemers worden ondersteund en bevorderd, zijn vriendschap, gelijkheid, rechtvaardigheid, gezondheid, vrede, overgave, overwinning, traditie en eer.

Het hoogtepunt van het project is het jaarlijkse FOOTBALL FOR FRIENDSHIP International Children’s Forum, waar jonge voetballers van over de hele wereld bij elkaar zijn gekomen om de handhaving van wereldwaarden met vertegenwoordigers van de media en bekende spelers te bespreken.

Vanaf 2015 wordt er tijdens het Forum een speciale onderscheiding, de F4F Nine Values Cup, uitgereikt aan de professionele voetbalclub met de meeste maatschappelijke initiatieven die de waarden van het project belichamen. De winnaar wordt gekozen door de jonge ambassadeurs van het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP-project door middel van een stemming die plaatsvindt in alle deelnemende landen van FOOTBALL FOR FRIENDSHIP.

Elk jaar sluiten duizenden deelnemers zich aan bij FOOTBALL FOR FRIENDSHIP. Sinds het begin van het project is het bereik wezenlijk uitgebreid: van 8 landen in 2013 tot 64 landen in 2017. Honderden jonge spelers worden zo ambassadeurs van de Football for Friendship-beweging haar waarden in hun respectievelijke landen. Het symbool van het project, een vriendschaparmband, wordt door meer dan 400.000 mensen wereldwijd gedragen, waaronder kinderen, volwassenen, beroemde sporters en journalisten, kunstenaars, politici en presidenten van de verschillende landen.

De deelnemende landen van het project in 2017 zijn: Azerbeidzjan, Algerije, Argentinië, Armenië, Bangladesh, België, Bulgarije, Bolivia, Brazilië, China, Denemarken, Duitsland, Egypte, Estland, Finland, Frankrijk, Ghana, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, India, Irak, Iran, Italië, Japan, Kazachstan, Kirgizië, Kroatië, Korea, Letland, Libië, Litouwen, Macedonië, Mexico, Mozambique, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Oezbekistan, Pakistan, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Servië, Singapore, Slowakije, Slovenië, Syrië, Tadzjikistan, Tanzania, Tsjechië, Turkmenistan, Turkije, Uruguay, Venezuela, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Vietnam, Wit-Rusland, Zwitserland, Zuid-Afrika.