PURMEREND - Heeft u ze al gezien, de leden van NEA Volharding? Deze weken kunt u in de Sportbuurt zomaar een groepje leden van de atletiekvereniging tegenkomen. Gewapend met een afvalknijper en vuilniszak, gaan zij het komende kwartaal zwerfvuil te lijf.

De atletiekvereniging Nuttig En Aangenaam Volharding bestond op 16 mei 100 jaar en is daarmee de op twee na oudste atletiekvereniging in Nederland. Dat moest natuurlijk gevierd worden! In mei was er al een groot feest in P3. En nu worden de 400 leden in het kader van het jubileum in het nieuw gestoken. De vereniging heeft namelijk een nieuw logo dat onder andere de tenues van de club opsiert. Dit kost allemaal natuurlijk wel een hoop geld.

Een extraatje

“De club kan dit jaar wel een extraatje gebruiken”, aldus penningmeester Wim Dekker. “Het was een knalfeest in P3, er is een nieuw logo ontwikkeld en nu is er dan voor iedereen een nieuwe outfit. Toen wij geattendeerd werden op de mogelijkheid om extra subsidie te verdienen door zwerfvuil te rapen, heeft de club contact opgenomen met de gemeente. Wij zien het belang van een schone leefomgeving en dragen daar graag ons steentje aan bij. Zeker als we daar alle leden van de vereniging bij kunnen betrekken.”

Nedvang

Gemeenten ontvangen jaarlijks een vergoeding voor het ontwikkelen en uitwerken van zwerfvuilprojecten. De subsidie wordt beschikbaar gesteld door Nedvang, een afvalfonds dat de inzameling en recycling van verpakkingsafval regisseert in heel Nederland. Purmerend zet deze subsidie vooral in om zwerfvuilprojecten te doen met scholen en verenigingen.

Jong en oud

Wim Dekker: “Inmiddels hebben wij duidelijke afspraken gemaakt met de gemeente. Dit kwartaal gaan wij wekelijks met een groep leden op pad en zwerfvuil ‘opknijpen’. Iedereen doet mee: jong en oud, zowel de atletiekafdeling als de loopgroep. Als beloning krijgen alle deelnemers korting op het nieuwe tenue.” Een heitje voor een karweitje 2.0! Medewerkers van de gemeente hebben inmiddels knijpers, vuilniszakken en veiligheidshesjes naar de club aan de Flevostraat gebracht. En de actie is al begonnen. NEA Volharding is actief in het gebied tussen de Kolfstraat - Van IJsendijkstraat en de Dr. J.M. Den Uyllaan - Achterom.

Interesse

Bent u ook geïnteresseerd om een zwerfafvalproject te starten? U kunt zich melden bij de gemeente, via afval@purmerend.nl. De opzet is dat een vereniging of school zich inzet om zwerfvuil op te ruimen, meestal gaat het om in totaal 375 uur. We bespreken de haalbaarheid van uw deelname en maken afspraken over wat u kunt en wilt doen, over welke periode en wat hier dan tegenover staat.