PURMEREND - Wie genoeg aan het hoofd heeft en professionele hulp krijgt kan door sport en beweging stappen vooruit zetten. Wetenschappelijk is bekend dat sport, beweging en een gezonde leefstijl een enorm positief effect hebben op iemands toekomst en dit perspectief kan bewerkstelligen. Om die kennis onder zorgprofessionals in de regio te verspreiden was er onlangs een inspiratiebijeenkomst van Life Goals Purmerend. Zorgprofessionals zijn toen voorzien van informatie en handvatten om met die kennis voor en met hun cliënten aan de slag te gaan. De waardering van de deelnemers voor deze bijeenkomst was hoog.

Life Goals Purmerend heeft het initiatief genomen voor de bijeenkomst. Life Goals is een landelijk platform voor sociale sportinitiatieven en ontwikkelt programma’s voor kwetsbare groepen. Sport zorgt voor een (mentaal) gezonder en vitaler leven en het kan het begin zijn van nieuwe energie en zelfvertrouwen. Voor Purmerend en omgeving was de tijd rijp voor een bijeenkomst over dit onderwerp voor zorgprofessionals. Projectcoördinator Aline Slijkerman: ‘Sport, beweging en gezonde leefstijl hebben voor de cliënten van zorgprofessionals niet altijd prioriteit, maar hebben bij deze groep een enorm positief effect. Om sport en beweging in te kunnen zetten zijn zorgprofessionals heel belangrijk. Het ontbreekt hen vaak aan kennis en ervaringen of aan gemotiveerde collega’s om hierin door te pakken. Gezien de opkomst was er flinke behoefte aan de bijeenkomst.’

mentale gezondheid
Oud-psychiater Bram Bakker vertelde over de relatie tussen sporten en mentale gezondheid. Hij benadrukt het belang van het lichaam niet los te zien van het hoofd, ademhaling is heel belangrijk. Hij concludeert: ‘Door te bewegen heb je geen ruimte om te piekeren, je ontspant automatisch’.

gezonde omgeving
JOGG-regisseur Purmerend Floor Volker benadrukt het belang van de omgeving bij het kunnen maken van gezondere keuzes. In een brainstorm met de zorgprofessionals is besproken wat nodig is om de zorg gezonder te maken. Floor Volker: ‘Het personeel moet onder meer tijd krijgen om vaardigheden aan te leren om bijvoorbeeld gezonder te gaan koken.’ Door de omgeving aan te passen gaan cliënten gezonder eten.

wandeltherapie
Buitenpsychologen Irina en Christel namen de zorgprofessionals mee naar buiten voor een kennismaking met wandeltherapie. In de natuur zijn werkt helend voor de cliënt, die buiten minder stress kan ervaren en meer ruimte heeft voor persoonlijke groei. Hulpverleners ervaren door het naar buiten gaan zelf ook vaak meer werkplezier.

sport en spel
Tijdens de workshop van Mindfit GGZ-verpleegkundigen Anne Varenbrink en Daisy van der Werf en maatschappelijk sportcoach Jelle Zuijdam deden de zorgprofessionals ervaring op met het effect van verschillende sport- en spelactiviteiten. Hiermee verbetert het vertrouwen van en de samenwerking met cliënten. Tevens brengen deze activiteiten cliënten weer in beweging en geeft hen zo zelfvertrouwen om het sporten bij een vereniging of sportschool op te pakken.