ZAANDAM - Wat voor kleding droegen Zaankanters vroeger? Was er sprake van trends of had kleding een ander doel? Historische kostuumvereniging De Zaanse Kaper geef op zondag 7 mei van 14.00 tot 15.00 uur (inloop 13.30 uur) een modeshow met lezing in het Zaans Museum. Vanuit het thema ‘Van sits tot zijde’ laten ze bezoekers kennismaken met historische drachten uit de Zaanstreek.

In het Zaans Museum verrijst zowaar een echte catwalk. Modellen dragen geen high fashion of couture, maar historische drachten uit de Zaanstreek. Tijdens deze modeshow geeft kostuumvereniging De Zaanse Kaper uitleg over de verschillende typen drachten. Aan bod komen vragen als: Waren er verschillende drachten voor rijke en arme mensen? Wie droeg klederdracht en wie droeg streekdracht? Wanneer werden bepaalde drachten gedragen? Allerlei wetenswaardigheden over Zaanse historische drachten komen aan bod.

Van Sits tot Zijde
De Zaanse Kaper heeft de 18e-eeuwse kledingcollectie aangevuld met ‘nieuwe’ modellen in voorjaarsvrolijke bloempatronen van Sits. Sits is een glanzende, gebloemde stof met een exotisch uiterlijk. Oorspronkelijk afkomstig uit India en door de VOC in de 17e en 18e eeuw meegenomen. Sindsdien populair in Nederland en niet weg te denken uit de Zaanse klederdracht van de 18e eeuw. Het Zaans Museum bezit een grote collectie sitsen kleding, waaraan naast de show ook aandacht gegeven zal worden.

Streekdracht in museumlocaties
In 2016 opende het Zaans Museum drie museumlocaties op de Zaanse Schans, het Wevershuis, de Kuiperij en het Jisperhuisje. In deze panden vertellen vrijwilligers in historische kleding verhalen over de woon- en werkcultuur rond 1850. Aangezien steeds meer bezoekers vragen hebben over de historische dracht geeft historische kostuumgroep De Zaanse Kaper hier door middel van modeshows in het Zaans Museum uitleg over.

Lezing ‘Van sits tot zijde’

Zaans Museum, 7 mei 14.00-15.00 uur (inloop 13.30 uur)

Kosten: €10; met Museumkaart: €5 (incl. koffie/ thee en entree Zaans Museum)

Aanmelden via info@zaansmuseum.nl o.v.v. ‘De Zaanse Kaper’ (NB wees er snel bij; het aantal plaatsen is beperkt). Voor meer informatie zie www.zaansmuseum.nl