Ontstoken tandvlees, ooit last van gehad?

Een tandvleesontsteking kan sluipend beginnen. Een grote groep mensen met tandvleesontstekingen merkt er lange tijd niets van. Anderen merken het bij het tandenpoetsen en hebben bijvoorbeeld last van bloedend tandvlees of een slechte adem. Toch komen tandvleesontstekingen bij dertig procent van de bevolking boven de 35 jaar voor. Controle door tandarts en mondhygiënist is daarom van groot belang bij het vroegtijdig herkennen hiervan.

Tandvleesontsteking (parodontitis) nou en?

Een lichte ontsteking kan, indien niet behandeld, leiden tot een ernstige ontsteking aan het tandvlees en/of kaakbot (parodontitis). Deze ontsteking ontstaat doordat bacteriën zich ophopen rondom tanden en kiezen en tandplak vormen. De bacteriën in de tandplak produceren weer stoffen die het tandvlees irriteren en een ontstekingsreactie veroorzaken.

Bij parodontitis kan het tandvlees rood en gezwollen zijn. Het tandvlees kan op den duur gaan terugtrekken, waardoor de tandhalzen bloot komen te liggen. Dit kan zorgen voor pijn bij warm, koud, zuur en zoet eten en drinken.

De ontsteking zelf geeft echter zelden pijnklachten aan het tandvlees en kan daardoor lang onopgemerkt blijven. Als de ontsteking niet wordt behandeld, kan deze zich uitbreiden naar het onderliggende kaakbot waardoor er botafbraak optreedt. Hierdoor zullen de tanden en kiezen op den duur los gaan staan en verloren gaan.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een tandvleesontsteking ook een risico is voor de algehele gezondheid. Dat komt omdat de bacteriën die met de parodontitis gepaard gaan, giftige stoffen produceren. Deze zogenaamde toxinen kunnen in de bloedbaan komen en ernstige aandoeningen veroorzaken of ziekteverschijnselen verergeren. Denk hierbij aan het risico op hart- en vaatziekten en diabetes.

Filmpje over paradontitis:

https://vimeo.com/206079998

Tandvleesontsteking en dan?

Een tijdig bezoek aan een tandarts-parodontoloog is een sleutelmoment in het diagnosticeren en behandelen van vergevorderde tandvleesontstekingen.

Omdat parodontitis meestal zonder pijnklachten gepaard gaat, is het van belang dat u regelmatig de mondhygiënist bezoekt. Uw eigen tandarts of mondhygiënist kan met zekerheid vaststellen of u parodontitis heeft. De PPI Hoorn werkt nauw samen met uw tandarts en of mondhygienist, dus vraag gerust om een verwijzing naar een parodontoloog.

Stop de ontsteking!

Tijdens het eerste bezoek bij de parodontoloog wordt gekeken naar de gezondheid van het tandvlees en het bot eronder. Met een uitgebreid onderzoek in de mond en röntgenopnames krijgt de parodontoloog een goed beeld van de oorzaken en gevolgen van de ontsteking. Vervolgens wordt een behandelplan opgesteld om de ontsteking onder controle te krijgen en de oorzaak van de ontsteking aan te pakken. Dit betekent een diepgaande reiniging die verder gaat dan bij de reguliere tandarts of mondhygiënist. Indien nodig kunnen daarna nog met een kleine chirurgische ingreep ook de diepere zones onder het tandvlees worden gereinigd. Dit gebeurt allemaal op een patiëntvriendelijke manier en volgens de strikte richtlijnen van de Nederlandse Vereniging van Parodontologie.

Al 30 jaar is de PPI Hoorn gespecialiseerd in tandvlees behandelingen. Uit onze ervaring blijkt dat ernstige tandvleesontstekingen effectief en duurzaam kunnen worden behandeld. Een tandvleesbehandeling bij de PPI Hoorn zorgt voor het behoud van een gezonde mooie lachlijn en vermindert het risico op algemene gezondheidsproblemen.

Implantaten nodig?

Als u één of meerdere tanden of kiezen mist, dan heeft u daar in het dagelijks leven mogelijk hinder van. Eten of praten kan lastiger zijn en veel mensen met ontbrekende gebitselementen schamen zich om voluit te lachen. Dat geldt vaak ook voor mensen met een kunstgebit, plaatje of een uitneembare gebitsprothese.

Als u graag weer ongehinderd en zonder zorgen wilt kunnen praten, lachen, kauwen en afbijten, dan is een implantaat mogelijk dé oplossing voor u. Het grote verschil met andere oplossingen is dat een implantaat voelt alsof het uw eigen gebit is.

De implantologen van de PPI Hoorn werken als enige in Noord Holland met de allernieuwste digitale technologie; “guided implanteren”. Een compleet digitaal voorbereid en uitgewerkt Zwitsers systeem. Met een speciaal op maat gemaakte mal worden de implantaten precies en met een minimale ingreep geplaatst. Maak een afspraak via onze website als u geïnteresseerd bent.

Topkwaliteit bij PPI Hoorn op alle fronten

Bij de PPI werken ervaren en betrokken tandarts-parodontologen en -implantologen (erkend door de Nederlandse Vereniging van Parodontologen en EFP en NVOI). De mondhygiëne zorg wordt uitgevoerd door paro-mondhygiënisten met kennis en ervaring van hoog gekwalificeerde (na)zorg op het gebied van parodontale problemen. En het ondersteunend team staat vol enthousiasme en betrokkenheid voor u klaar.



Praktijk voor Parodontologie en Implantologie Hoorn

Maak hier uw afspraak!

Maelsonstraat 5 (3e etage)

1624 NP Hoorn

0229-214242

www.ppih.nl