PURMEREND - “Politie, staan blijven en handen laten zien” roept de agent. De twee jongens blijven rennen, waarop de agent zijn vuurwapen trekt en oproept om handen te laten zien en op de grond te gaan liggen. Beide jongens stoppen met rennen en volgen de instructies op. Eén van de jongens laat een groot vuurwapen uit zijn handen op de stoep vallen. Deze 14-jarige jongen wordt aangehouden en het wapen wordt veiliggesteld. Na onderzoek blijkt het om een nepwapen te gaan.

Dat het om een nepwapen gaat weet de politie nog niet als op maandagavond rond 22.30 uur een melding binnenkomt over een conflict waarbij vermoedelijk een vuurwapen in het spel is. Het wapen dat de jongens bij zich hadden is niet van echt te onderscheiden. Als een nepvuurwapen niet van een echt vuurwapen te onderscheiden is, handelen agenten alsof het om een echt vuurwapen gaat. Agenten kunnen in dit geval een vuurwapen trekken, zoals in deze situatie gebeurd is.

Wat heeft u in huis?
De politie wil soortgelijke situaties natuurlijk voorkomen. U kunt daarbij helpen. Ga na wat uw kinderen in huis hebben aan speelgoed- en nepwapens. Mocht u een nepwapen in huis hebben, dan vragen we om het wapen te vernietigen. Deze nepwapens zijn vaak van plastic en zijn dus gemakkelijk te vernietigen. Gooi het niet in zijn geheel bij het afval, want anders kan het wapen alsnog op straat komen te liggen.

Nepwapens zijn geen speelgoed
Nepwapens die op vuurwapens lijken zijn verboden, omdat ze gevaarlijke situaties kunnen veroorzaken. Als u met een nepvuurwapen rondloopt dat geschikt is om iemand mee te bedreigen, dan is dat een misdrijf. U kunt er een maandenlange gevangenisstraf voor krijgen of een geldboete die kan oplopen tot meer dan € 20.000.

Bekijk voor meer informatie over nepwapens: https://www.vraaghetdepolitie.nl/wapens/nepwapens