PURMEREND - De rechtbank Noord-Holland heeft 3 minderjarige verdachten (15, 16 en 16 jaar) veroordeeld voor hun aandeel in 2 steekpartijen in Purmerend op 1 en 20 juli 2023. Purmerend wordt al geruime tijd geteisterd door een bendeoorlog tussen 2 jeugdgroepen waarbij in toenemende mate geweld wordt gebruikt.

Steekpartijen Zonnelaan en skatebaan

Op het Reuring Festival in Purmerend op 23 juni 2023 is een ruzie ontstaan tussen 2 groepen jongeren na een spuugincident. Naar aanleiding daarvan ging de 16-jarige verdachte D. op 1 juli 2023 met een mes op zak naar een verjaardagsfeest in Purmerend, wetend dat daar jongens van de rivaliserende groep zouden zijn. De 2 latere slachtoffers verlieten het feest maar werden achtervolgd door D. en zijn groep, waaronder de 16-jarige medeverdachte E. In de Zonnelaan in Purmerend is opnieuw een confrontatie ontstaan tussen beide groepen, waarbij is geschopt en geslagen en twee jongens zijn gestoken met een mes. Eén van de slachtoffers is onder meer in zijn buik gestoken, waardoor hij ernstig gewond is geraakt. Het andere slachtoffer liep een steekwond op aan zijn linker onderarm.

Op de avond van 20 juli was een van de op 1 juli gewond geraakte slachtoffers op de skatebaan met vrienden toen hij van achteren onverhoeds werd aangevallen door drie in het zwart geklede jongens met bedekte gezichten. Dit waren de verdachten E. en K. en een onbekende derde persoon. Het slachtoffer is vervolgens meerdere keren gestoken in zijn linkerschouder en bovenarm. Ook deze zaak is een vervolg op het incident van 1 juli 2023 en de ruzie op het Reuring Festival, een week daarvoor.

Ook andere strafbare feiten

Een tweetal verdachten van de steekpartijen stond ook terecht voor andere strafbare feiten. De 15-jarige K. wordt verdacht van het plegen van een straatroof op 6 februari 2024 op het Damrak in Amsterdam. Een oudere vrouw is daar beroofd van haar tas, daardoor op straat gevallen en een stukje meegesleurd. K. deed dit tijdens een schorsing van de voorlopige hechtenis voor de steekpartij en een contactverbod met de medeverdachte. Ook wordt hij verdacht van mishandeling en bedreiging van iemand in Purmerend op 7 en 9 juni 2022 en nog een andere bedreiging op 7 juni 2023, ook in Purmerend. De 15-jarige verdachte D. werd het bedreigen van medebewoners in de jeugdinstelling waar hij op dat moment verbleef, het in bezit hebben van een vuurwapen en 3 patronen op 26 april 2023 en een winkeldiefstal op 14 februari 2023 ten laste gelegd. Deze feiten spelen zich af in Alphen aan de Rijn. Voor het merendeel van deze feiten zijn zij door de rechtbank veroordeeld.

Oordeel van de rechtbank

De rechtbank acht bewezen dat de 16-jarige verdachte D. één van de slachtoffers op 1 juli 2023 onder andere in zijn buik heeft gestoken met zeer ernstig letsel tot gevolg en de ander in zijn linker onderarm. De rechtbank heeft D. vrijgesproken van poging tot moord omdat er onvoldoende bewijs is voor een vooropgezet plan om de jongens te doden. D. is in beide zaken veroordeeld voor poging tot doodslag. De bewezenverklaarde feiten acht de rechtbank zeer zorgelijk. Deskundigen zijn eensgezind over de noodzaak van langdurige en intensieve behandeling omdat hij al veel hulp heeft gekregen, maar zonder resultaat. Hij heeft zich hier ook meermalen aan onttrokken. De rechtbank legt hem daarom een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel op (jeugd-tbs). Daarnaast krijgt hij 331 dagen jeugddetentie, evenveel als zijn voorarrest, zodat hij zo snel mogelijk kan starten met zijn behandeling. Ook krijgt hij een contactverbod voor 3 jaar met de 2 slachtoffers en met zijn medeverdachten.

De rechtbank vindt niet bewezen dat de 16-jarige verdachte E. het slachtoffer van de steekpartij op de Zonnelaan tegen de grond zou hebben gehouden terwijl medeverdachte D. hem stak. Wel wordt E. veroordeeld voor openlijk geweld omdat hij, zoals ook te zien is op camerabeelden, deel uitmaakte van de groep die het slachtoffer heeft achtervolgd, geschopt en geslagen. De rechtbank legt aan hem een jeugddetentie op van 63 dagen, waarvan 23 voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. In deze proeftijd moet hij zich houden aan een groot aantal bijzondere voorwaarden waaronder een contactverbod voor 2 jaar met de slachtoffers en voor een jaar met de medeverdachten, en het meewerken aan behandeling en aan begeleiding door de jeugdreclassering.

De rechtbank spreekt de 15-jarige K. ten aanzien van de tweede steekpartij op 20 juli 2023 in het skatepark vrij van het medeplegen van poging tot doodslag, omdat het aan het slachtoffer toegebrachte letsel uit 4 oppervlakkige steekwonden bestaat, het om een relatief klein mes ging en niet kan worden vastgesteld dat er met kracht is gestoken. De rechtbank veroordeelt K. wel voor het medeplegen van poging tot zware mishandeling. K. is op het slachtoffer afgerend en heeft hem meerdere keren gestoken in schouder en bovenarm. De rechtbank legt aan K. 160 dagen jeugddetentie op waarvan 108 voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast krijgt hij een werkstraf van 40 uur. K. moet zich tijdens zijn proeftijd houden aan een groot aantal voorwaarden zoals verplicht reclasseringscontact, een enkelband voor maximaal 6 maanden en het meewerken aan dagbesteding en hulpverlening. Ook hij mag 2 jaar geen contact hebben met de slachtoffers en 1 jaar niet met de medeverdachten.

De zaak van een 19-jarige medeverdachte, die betrokken zou zijn bij de steekpartij op de skatebaan, is aangehouden omdat hij inmiddels opnieuw vastzit op verdenking van een schietpartij met dodelijke afloop, die ook in verband lijkt te staan met de tussen de 2 rivaliserende jeugdgroepen spelende strijd. De rechtbank acht het van belang dat er meer informatie komt over de persoon van de verdachte en dat de zaken tegelijk op een zitting worden behandeld.