PURMEREND - Twee broers die met drie vrienden op 17 juni 2022 werden aangehouden in een auto bij Purmerend zijn vrijgesproken van het voorbereiden van een misdrijf met geweld. In de auto werden vuurwapens, messen, tiewraps, handschoenen en bivakmutsen aangetroffen. Omdat niet duidelijk is welk misdrijf ze precies wilden plegen, heeft de rechtbank Noord-Holland ze vrijgesproken van het voorbereiden van een misdrijf. De verdachten worden wel veroordeeld voor verboden wapenbezit. Beide broers krijgen 270 dagen gevangenisstraf, waarvan 83 dagen voorwaardelijk. Twee andere inzittenden krijgen 135 dagen jeugddetentie, waarvan de een 80 dagen en de ander 34 voorwaardelijk. De zaak van de vijfde inzittende is aangehouden, omdat hij in het buitenland gevangen zit.


Auto met wapens

De twee broers en hun drie medeverdachten worden op 17 juni 2017 aangehouden in de gemeente Purmerend. De auto staat op naam van een van de broers, die staat geregistreerd als vuurwapengevaarlijk. Ze raken in paniek als ze doorkrijgen dat de politie hen achtervolgt en staande wil houden voor controle. Tijdens de identiteitscontrole ziet de politieagent tiewraps, handschoenen, bivakmutsen, patronen, een mes en een vuurwapen liggen. De auto wordt inbeslaggenomen en verder doorzocht.

Oordeel rechtbank

Uit de aangetroffen goederen, de tijd die de verdachten samen in de auto doorbrachten en de gedragingen van de verdachten op het moment dat zij doorkregen dat zij werden achtervolgd, leidt de rechtbank af dat de verdachten op 17 juni 2022 bezig waren met de voorbereiding van een misdrijf en dat zij daarbij nauw en bewust samenwerkten. Het kan volgens de rechtbank niet anders dan dat alle verdachten wisten van de aanwezigheid van de in de auto aangetroffen voorwerpen, met name het vuurwapen met munitie.

Naast het gegeven dat de in de auto gevonden wapens en andere voorwerpen gebruikt kunnen worden voor een ernstig misdrijf, moet voor een veroordeling wegens het voorbereiden ervan ook duidelijk zijn wat voor misdrijf de verdachten van plan waren te plegen. Uit de bewijsmiddelen kan niet worden afgeleid dat de verdachten van plan waren met gebruik van de voorwerpen in de auto een bepaalde locatie of persoon te overvallen, zoals is gesteld door de officier van justitie. Naar het oordeel van de rechtbank is niet komen vast te staan welk (concreet) misdadig doel de verdachten op 17 juni 2022 voor ogen hadden. Daarom worden zij hiervan vrijgesproken. Elk van de verdachten is naar het oordeel van de rechtbank wel schuldig aan verboden wapenbezit.