PURMEREND - Omwonenden van de Purmersteenweg zijn flink geschrokken. Gisteravond laat brak er brand uit in een van de schuurtjes aan de achterkant. "Het leek wel oorlog, zo hard knalde het."

Pieter Holman zat nietsvermoedend in de huiskamer. "Opeens hoorde ik een explosie. Ik ben naar boven gerend en zag het vuur bij de buren," vertelt hij. "Het was echt een vuurzee. Het begon klein, maar het groeide zo snel," vult Ricardo Arcari aan.

De schade is groot. Een schuurtje en een uitbouw ernaast zijn volledig in de as gelegd, ruiten zijn gesprongen. Het onderzoek naar de oorzaak van de brand is in volle gang, maar mogelijk ontstond de brand door een gaskacheltje in de schuur. En dat knalde flink. "Het leek wel oorlog. Vuurballen vlogen voorbij," zegt Caecilia Zijlstra-Nijenhuis.

Rolstoel
Ze zit in een rolstoel en kon niet zelf haar huis uitkomen. "Dat was best beangstigend. Maar gelukkig zagen twee jongens mij, die hebben mij naar buiten getild en naar het gemeentehuis gebracht," vertelt Caecilia.Daar werden alle geëvacueerde bewoners tijdelijk opgevangen. Na middernacht konden de meesten weer terug naar huis. De bewoners met de meeste schade logeerden tijdelijk bij andere buren. "Dit is natuurlijk vreselijk, maar het heeft de buurt dichter bij elkaar gebracht. Mooi om die saamhorigheid te zien," zegt Pieter Holman.