PURMEREND - De rechtbank Noord-Holland heeft een 40-jarige man tbs met voorwaarden opgelegd voor het doodsteken van zijn moeder en het neersteken van zijn vriendin. Dat gebeurde op 7 april 2020 in een woning in Purmerend. Hij verkeerde tijdens het steekincident in een psychose.


De bewuste dag kreeg de politie een melding binnen dat een vrouw in een woning in Purmerend was neergestoken. De politie vond het levenloze lichaam van de moeder van de man in de keuken. Zij was door een messteek in haar hart overleden. Een agent zag de man het huis uitlopen en vond hem in de tuin met een bebloed shirt aan. Hij had ook zelf een steekwond, net onder zijn hart. Hij had een verwilderde blik en reageerde niet op de politie. In de tuin van buurtbewoners was zijn vriendin. Ook zij had een steekwond in haar hartstreek.

De rechtbank vindt bewezen dat de man zowel zijn moeder als zijn vriendin heeft neergestoken. Zelf kan hij zich hier niets meer van herinneren. Deskundigen hebben vastgesteld dat hij leidt aan een psychische stoornis en een stoornis in het gebruik van cannabis. Op 7 april was hij ernstig psychotisch, waardoor zijn handelen hem niet is aan te rekenen.

Oordeel rechtbank
Omdat de man volledig ontoerekeningsvatbaar was, legt de rechtbank geen straf aan hem op. Wel legt de rechtbank de tbs-maatregel op met een aantal voorwaarden. Zo moet hij zich per direct laten opnemen bij een forensisch psychiatrische zorginstelling voor zolang de reclassering dit nodig vindt. Daarna kan met ambulante hulp stap voor stap worden gewerkt aan terugkeer naar zijn eigen omgeving. Verder mag de man om stabiel te blijven geen drugs of alcohol gebruiken.