PURMEREND - Slachtoffers Ilias (18) en Cokkie (17) stonden vandaag in de rechtszaal oog in oog met hun drie minderjarige belagers. De twee werden in oktober vorig jaar neergestoken in Purmerend en vluchten naar het Dijklander Ziekenhuis. Haico Kats, de vader van Cokkie, hoop dat er snel preventief gefouilleerd zal worden in de stad.

De officier van justitie liet vandaag de strafeis voor de jeugdige daders (13, 16 en 17) horen. Tegen de 16-jarige jongen is tachtig uur werkstraf en een voorwaardelijke jeugddetentie van 120 dagen geëist. Ook wordt hij verdacht van de overtreding van de leerplichtwet

Tegen de 17-jarige verdachte is een werkstraf van tachtig uur en een deels voorwaardelijke jeugddetentie van 120 dagen geeist. De strafeis voor de 13-jarige jongen volgt later.

Fouilleren
De verdachten bewerkten volgens Kats, zijn zoon en zijn vriend met grote messen. "Cokkie een keer in zijn buik, en Illias drie keer in rug een keer in zijn hand en zijn hoofd. Tijdens de vechtpartij is ook nog zijn hand gebroken", vertelt Kats over de bewuste dag. "Hij durft nu niet meer alleen de straat op."

Eerder startte Kats een petitie voor preventief fouilleren in Purmerend. Die werd maar 200 keer ondertekend. Toch hoopt hij dat burgemeester Don Bijl van Purmerend het fouilleren snel zal invoeren. "Als je een groep van tien jongens ziet staan, weet ik zeker dat je er bij drie wapens uit de zakken haalt."

De rechter doet op 24 maart uitspraak.