PURMEREND - In compost zit te veel microplastic. Dat vinden wetenschappers van de Universiteit van Wageningen na onderzoek uitgevoerd in opdracht van NH Nieuws en de Plastic Soup Foundation. Het gaat om duizenden deeltjes microplastic per kilo compost. Dat is mogelijk gevaarlijk, zeggen deskundigen. De minister vindt het nog te vroeg voor maatregelen.


Tuinders vinden dit voorjaar veel stukjes plastic op hun grond. Dit plastic is afkomstig uit compost dat dit voorjaar gratis wordt uitgedeeld door zeker negentien Noord-Hollandse gemeenten en afkomstig is van de Purmerendse afvalverwerker HVC.

Uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt nu dat ook dat er grote hoeveelheden onzichtbare stukjes plastic in het compost zitten, zogenoemde microplastics. Het gaat om duizenden deeltjes per schep compost. "Vierduizend deeltjes per kilo, dat vindt ik best wel veel", zegt Violette Geissen, hoogleraar Soil Degradation and Land Management. Zij doet onderzoek naar de effecten van microplastic in de grond.

Het compost is vervuild omdat ingezamelde GFT vol zit met plastic. De afvalinzamelaars doen hun best dat zoveel mogelijk eruit te krijgen, maar de allerkleinste deeltjes worden er niet uitgezeefd en hoeven volgens de wet er ook niet uitgehaald te worden.

"Het is heel zorgelijk", reageert Fons Potter van de Vereniging Afvalbedrijven. "Het hoort er niet in thuis en we zijn bezig om te kijken hoe het proces verbeterd kan worden." Maar hij geeft toe dat de afvalbedrijven vooralsnog niets doen tegen de microplastics kunen doen.

Harmen Spek van de Plastic Soup Foundation schrikt van de hoeveelheden microplastic in compost. "Ik vraag me af of je nog wel veilig je groenten kan verbouwen." Hij pleit voor scherpere regelgeving. "Er moet echt beleidsverandering komen. Wij verwachten van de staat dat daar paal en perk aan gesteld wordt."

Er komen steeds meer onderzoeken uit die er op wijzen dat microplastics een gevaar voor het milieu en de gezondheid van mensen zouden kunnen vormen. Hoogleraar Geissen waarschuwt ook voor de gevolgen. "Bij een onderzoek in Mexico hebben we al ontdekt dat microplastic niet alleen in de magen van kippen zit, maar ook in het vlees."

Minister van Milieu en Wonen Stientje van Veldhoven vindt het ondanks alle waarschuwingen nog te vroeg om de wet aan te passen, zo vertelt ze in een reactie. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is in opdracht van het ministerie nog bezig met onderzoek. "Als het RIVM zegt dat het potentieel gevaarlijk is en er norm moet komen, dan gaan we daar natuurlijk mee aan de slag." Over een half jaar worden de resultaten verwacht.