PURMEREND - Op dinsdag 7 december 2021 hoorden vier mannen die ervan worden verdacht deel uit te maken van een criminele organisatie uit Purmerend tot vijftig maanden gevangenisstraf tegen zich eisen. Binnen die organisatie zouden zij zich onder andere hebben beziggehouden met het rippen van hennepkwekerijen, inbraken en wapenhandel.

Drie verdachten komen uit Purmerend, twee van hen zijn 28 jaar en één is 29 jaar. De vierde verdachte is 26 jaar en komt uit Monnickendam.

Strafeisen
De 29-jarige man hoorde 43 maanden gevangenisstraf tegen zich eisen, één van de 28-jarigen vijftig maanden gevangenisstraf en de andere 28-jarige hoorde 42 maanden tegen zich eisen . De 26-jarige man maakte ook deel uit van de groep maar speelde een minder grote rol dan de andere drie mannen. Hem wordt verweten dat hij medeplichtig is aan het rippen van een hennepkwekerij in Dronten omdat hij de anderen hierover informeerde en zelf één keer meeging op voorverkenning plus handel in danwel bezit van wapens. Tegen hem werd 20 maanden gevangenisstraf geëist.

Start onderzoek
Het onderzoek naar deze zaak ging van start toen er in februari 2019 informatie binnenkwam waaruit naar voren kwam dat de twee 28-jarige mannen zich zou bezighouden met wapenhandel en ripdeals. Ook de namen van de medeverdachten werden genoemd.

Nadat die informatie was binnengekomen, werden de telefoons van de verdachten getapt en de gesprekken die zij in hun auto’s voerden afgeluisterd met behulp van een baken. Hierop is een groot deel van het bewijsmateriaal gebaseerd, in combinatie met camerabeelden.

Hennepkwekerij geript
De eerste actie van de verdachten nadat het onderzoek was gestart, was het rippen van een hennepkwekerij in juli 2019 in Dronten. De 29-jarige en de twee 28-jarige mannen uit Purmerend braken in door een valse sleutel te gebruiken en namen 367 hennepplanten mee. Dit is op camerabeelden te zien. Ook plaatsen telefoonmastgegevens de verdachten op belangrijke plaatsen, waardoor zij aan dit misdrijf kunnen worden gekoppeld.

In oktober maakten de drie mannen zich schuldig aan heling van een gestolen Volkswagen bus door deze voor een laag bedrag te kopen (€250,- p.p.).

Inbraak
Eind oktober 2019 braken de drie mannen met die gestolen bus in bij een garagebox aan de Flevostraat in Purmerend. Zij hadden daarvoor een vrouw gevolgd en zag haar de garage binnengaan. Enige tijd later, braken ze in en namen de kluis mee die in de garage stond. De drie mannen hebben deze inbraak bekend.

600 wietplanten
Vanaf 1 oktober 2019 voerden de mannen gesprekken over 600 wietplanten die zich zouden bevinden in Buitenveldert. Zij leken het pand waar de hennepkwekerij zat, te observeren plus er naar binnen gegaan te zijn gegaan met een valse sleutel. Uiteindelijk gingen ze nog een keer naar binnen en stalen 650 hennepplanten in november. Op camerabeelden is te zien hoe zij met grote shoppers het pand in Amsterdam uitlopen. Deze hennep is later aangetroffen in een pand in Ilpendam, waar één van de verdachten ook werd aangetroffen.


Hennepplanten in een vakantiewoning
De drie mannen ontdekten ook een hennepkwekerij in een vakantiewoning in Vinkeveen, die zij wilden gaan rippen, zo blijkt uit opgenomen gesprekken. Ze spraken over het plaatsen van camera’s in de buurt van het huis en dat ze een zender zouden moeten plaatsen onder de auto waarin de bewoner van het vakantiehuisje reed. Ook blijkt uit mastgegevens dat hun telefoons in de buurt zijn geweest van het vakantiepark. De mannen wordt op basis van het bewijs verweten dat zij voorbereidingshandelingen hebben getroffen voor een diefstal van hennepplanten in Vinkeveen.

Ook zouden de mannen een hennepkwekerij in Haaksbergen hebben willen rippen. Dit blijkt wederom uit opgenomen gesprekken en uit het feit dat ze met hun auto meerdere keren in de buurt zijn geweest van het pand waar de hennepkwekerij zou zitten. In dit pand werd op 15 november 2020 door de politie daadwerkelijk een hennepkwekerij aangetroffen. De 28-jarige man uit Purmerend (waartegen uiteindelijk vijftig maanden gevangenisstraf werd geëist), zou in de periode van 1 oktober 2019 tot en met februari 2020 gehandeld hebben in wapens en in het bezit zijn geweest van meerdere vuurwapens. Dit blijkt uit opgenomen gesprekken die hij heeft gevoerd.

Tot slot werd ter zitting besproken dat de andere 28-jarige man (waartegen uiteindelijk 42 maanden is geëist), in een pand in Schoonhoven een hennepkwekerij met 87 planten zou hebben gehad. Op 10 oktober 2019 werd de hennepkwekerij door de politie aangetroffen.

Criminele organisatie

De officier van justitie zette ter zitting uiteen dat de mannen deel uitmaakten van een criminele organisatie waarin ieder van hen zijn eigen rol had en waarbij zij langere tijd nauw samenwerkten om samen strafbare feiten te plegen zoals onder andere blijkt uit de hierboven beschreven feiten. De verdachten volgden mensen om hen vervolgens te kunnen beroven. Hiervoor werd ook professionele apparatuur ingezet zoals GPS-trackers en camera’s. De officier van justitie kwam uiteindelijk uit op strafeisen tot vijftig maanden gevangenisstraf.