PURMEREND - Alle nieuwbouwwoningen waarover het besluit tot de bouw na 1 februari 2018 wordt genomen, worden opgeleverd zonder aardgasaansluiting. Dat staat in een intentieovereenkomst die de gemeenten binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA) op 1 februari ondertekenden. Namens de gemeente Purmerend was wethouder Roald Helm degene die de handtekening zette.

De ondertekening vond plaats tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres in Hoofddorp dat geheel in het teken stond van aardgasvrij. Overheden en de bouw- en vastgoedsector gingen tijdens het congres in gesprek over de stappen die nodig zijn voor een duurzame energietransitie.

Warmtenet

Voor Purmerend is aardgasvrij bouwen niet nieuw, sinds het bestaan van het warmtenet van Stadsverwarming Purmerend, worden hier woningen aardgasvrij opgeleverd. Toch is de ondertekening belangrijk omdat deze niet alleen betrekking heeft op nieuwbouw op uitleglocaties, maar ook op binnenstedelijke plannen.

Purmerend is ook gestart met het aardgasvrij maken van bestaande woningen. In een deel van Overwhere Zuid is de gemeente in gesprek met bewoners om te ervaren waar een woningeigenaar in zo’n traject tegenaan loopt.

Initiatiefwet

Deze ondertekening van de overeenkomst sluit mooi aan bij het initiatiefwetsvoorstel dat GroenLinks in de Tweede Kamer indient om de gasaansluitplicht voor nieuwbouwwoningen te laten verdwijnen. De gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam werken samen aan de uitvoering hiervan.