PURMEREND - Inwoners van Purmerend betalen 10 procent meer voor hun autoverzekering dan de gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Purmerenders betaalden in 2022 gemiddeld 82,05 euro per maand voor hun autoverzekering. In heel Nederland was de gemiddelde premie dat jaar 74,75 euro per maand.

Autoverzekering in Purmerend duurder door meer criminaliteit


“Dat de premies voor een autoverzekering in Purmerend hoger liggen, komt doordat de kans op schade door criminaliteit aan je auto hier relatief groot is”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “Als we kijken naar cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er in 2021 in Purmerend 40 auto’s werden gestolen en 115 meldingen werden gedaan van vandalisme aan auto’s. Dat is een stuk meer dan het landelijk gemiddelde van 15 diefstallen en 82 vandalismemeldingen per gemeente. Daardoor is een autoverzekering in Purmerend dus duurder.”

Ook drukte zorgt voor hogere premies in Purmerend


Autoverzekeraars kijken om de premie te bepalen ook naar hoe druk het is in je woonplaats. Hiervoor kijken ze naar de stedelijkheidscijfers van het CBS. Purmerend heeft met 2.134 adressen per vierkante kilometer het label ‘Sterk Stedelijk’. “Omdat in een woonplaats met meer drukte de kans op een schade groter is volgens de autoverzekeraars, weegt dit ook mee in de hogere premies voor autoverzekeringen in Purmerend”, voegt Bulthuis toe.

Tip! Toch een goedkope autoverzekering in Purmerend? De premieverschillen tussen de verzekeraars zijn groot. Door je autoverzekering te vergelijken en één van de goedkoopste autoverzekeringen voor je situatie te kiezen, bespaar je al snel honderden euro’s per jaar.