PURMEREND - Stadkamer Zwolle, vestiging Centrum, is door publiek en vakjury gekozen tot Beste Bibliotheek van Nederland 2018 en kreeg dinsdag 20 maart tijdens het Nationale Bibliotheekcongres in Den Helder de NBD Biblion Award 2018 uitgereikt door Mireille Boetje namens hoofdsponsor NBD Biblion. De verkiezing is een initiatief van het vakblad Bibliotheekblad en vindt jaarlijks plaats. Zwolle won de finale, die bestond uit zes genomineerde openbare bibliotheken. Bibliotheek Veendam heeft de tweede plaats. Plek drie is voor de Bibliotheek Purmerend, hoofdvestiging van de Bibliotheek Waterland.

Groot compliment voor Purmerend
Bibliotheek Purmerend krijgt een groot compliment van jury omdat men veel bereikt met weinig middelen. Hoewel deze Bibliotheek minder subsidie ontvangt dan gemiddeld in Nederland bruist het er van de activiteiten. Het personeel is opvallend vriendelijk en behulpzaam. Reden voor de jury om te zeggen: ”Dus gemeente…. zo’n bibliotheek verdient structureel veel meer subsidie!”

Creatief en levendig
Uit het juryrapport over de Bibliotheek Purmerend; “compliment voor het gevarieerde aanbod aan activiteiten voor volwassenen en kinderen, dat kan worden aangeboden door samenwerking te zoeken met anderen. De successen (soms wel 80 deelnemers aan een lezing) die geboekt worden zonder er veel geld aan uit te geven maar door creativiteit aan de dag te leggen.” Verder meldt het rapport dat het opvallend is dat mensen en collectie centraal staan. “Alles is in goede staat en functioneel , maar niet direct sfeervol. Het leescafé op de begane grond en de jeugdafdeling springen er in positieve zin uit. Maar ook het Taalcafé voelt als een prettige plek. Dat komt vooral door de vele bezoekers die voor een levendige sfeer zorgen”.

De zes genomineerde bibliotheken
Om de uitslag te bepalen, legden de 15.379 publieksstemmen en het oordeel van de vakjury evenveel gewicht in de schaal. Dit resulteerde in de volgende eindstand (percentage stemmen van publiek en vakjury tezamen):

  1. Zwolle (32%).
  2. Veendam (27%).
  3. Purmerend (15%).
  4. Amsterdam Bijlmerplein (12%).
  5. Barendrecht (7%)
  6. Sittard (7%).

Samenvattend zegt de jury over de zes genomineerde bibliotheken: “Het zijn allemaal bibliotheken die midden in de lokale samenleving staan en hun leden en bezoekers al lang niet meer uitsluitend met hun collectie binnenhalen. Maatschappelijke ondersteuning, educatieve projecten en een aangename verblijfsruimte zijn minstens zo belangrijk.”

Trotse directeur Bibliotheek Waterland
Directeur Frans Bergfeld is enorm trots op de derde plaats, maar vooral is hij trots op zijn frontoffice medewerkers die in het juryrapport terecht worden benoemd als het kapitaal van deze Bibliotheek!