PURMEREND - Een crematorium aan de Purmerweg in Purmerend sluit voorlopig de deuren, omdat er radioactieve stoffen zijn vrijgekomen bij de crematie van een overleden kankerpatiënt.

Dat bevestigen de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) en uitvaartmaatschappij PC Uitvaart aan NH Nieuws. De veiligheid en het milieu in de omgeving van het pand zouden niet in gevaar zijn. Een speciaal bedrijf is op dit moment bezig de stoffen op te ruimen onder toezicht van de ANVS.

Het crematorium zelf wil niks zeggen over de radioactieve stoffen. Het enige wat zij kunnen melden is "dat er onderhoud wordt gepleegd aan een van de ovens en dat het crematorium tijdelijk gesloten is". Een woordvoerder van PC Uitvaart laat weten dat het crematorium van te voren niet op de hoogte was gebracht over de radioactieve stoffen in het lichaam van de overledene.

'Zeer zeldzaam'
Weet te melden dat deze situatie "zeer zeldzaam" is en dat het "nauwelijks voorkomt". "De laatste keer dat een crematorium de deuren moest sluiten door het vrijkomen van radioactieve stoffen was in 2006", aldus ANVS.

Het is niet duidelijk hoe lang het crematorium gesloten blijft. Dit kan enkele weken duren, meldt een woordvoerder. De uitvaartmaatschappij is een onderzoek gestart naar het incident.