PURMEREND - Tijdens de Compostdag op zaterdag 17 maart kunt u tussen 08.00 – 15.00 uur gratis compost scheppen bij de vergistingsinstallatie in Middenmeer (Koggenrandweg 1) en bij de compostering in Purmerend (Netwerk 60-62). Uw gft-afval vormt de basis voor groen gas en compost. U kunt een aantal zakken of een aanhanger meenemen om uw compost in te vervoeren. Let wel, het is verplicht om uw aanhanger af te dekken met een zeil of net.

HVC en de gemeenten willen u met deze actie bedanken voor het scheiden van uw gft-afval. Uw etensresten, uitgebloeide bloemen en koffieprut vormen de basis voor compost en is een supergrondstof voor de bodem. Iedere volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost. Het verbetert de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Daarnaast gaat compost bodemziekten tegen.

Kijkdag groene energiefabriek
Op zaterdag 17 en 24 maart 2018 organiseert HVC op haar vestiging in Middenmeer kijkdagen. Na een presentatie krijgt de deelnemer een rondleiding over het terrein waarbij duidelijk wordt hoe van gft en etensresten groen gas en compost wordt gemaakt. Ook kan ene bezoeker het verwerkingsproces met een Virtual Reality-bril ervaren. Inschrijven (vol = vol) kan via www.hvcgroep.nl/kijkdagen of via HVCgroep op Facebook.

Afval scheiden. Samen halen we eruit wat erin zit.
Een gemiddeld huishouden heeft 160 kilo gft per jaar. De helft hiervan, 80 kilo, belandt in de gft-bak. De andere helft in de restafvalbak en dat is zonde. Want een volle gft-bak levert voldoende groen gas om 21 dagen lang mee te koken of bijna een dag het huis mee te verwarmen. Naast compost van gft-afval kan er ook van uw grof tuinafval compost worden gemaakt. Drie kruiwagens grof tuinafval staan gelijk aan zes zakken compost.

Meer informatie
De compostactie van HVC vindt plaats op zaterdag 17 maart van 08.00 – 15.00 uur bij de vergistingsinstallatie in Middenmeer (Koggenrandweg 1,1775 RG) en Compostering Purmerend (Netwerk 60-62, 1446 SZ). Het is verplicht om uw aanhanger af te dekken met een zeil of net. Hierop staat een forse boete als u dit niet doet. Meer informatie over gft en het scheiden van afval vindt u op www.hvcgroep.nl. Op www.compostdag.nl vindt u meer informatie over de compostdag.