De vraag naar duurzame energieoplossingen groeit, en zonnepanelen vormen een cruciale schakel in de transitie naar een groenere toekomst. Maar voordat je de stap zet naar zonne-energie, is het essentieel om te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor jouw huishouden. Dit is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder je huidige en toekomstige energieverbruik, de capaciteit van de zonnepanelen, en de fysieke eigenschappen van je dak.

Je energieverbruik als leidraad

Het uitgangspunt voor het bepalen van het aantal benodigde zonnepanelen is je jaarlijkse energieverbruik. Deze informatie vind je op je energierekening. Plan je binnenkort over te stappen op elektrisch rijden, elektrisch koken, of verwacht je andere grote energieverbruikers in huis te halen? Houd hier dan rekening mee in je berekening.

Hier zijn enkele richtlijnen voor gemiddeld energieverbruik per huishouden in Nederland:

  • 1 persoon: 1.800 kWh

  • 2 personen: 2.700 kWh

  • 3 personen: 3.500 kWh

  • 4 personen: 4.500 kWh

  • 5 of meer personen: 5.000 kWh


Berekening van de opbrengst

De opbrengst van zonnepanelen hangt af van diverse factoren zoals het vermogen van het paneel (uitgedrukt in Wattpiek, Wp), de oriëntatie en de hellingshoek van het dak, en eventuele schaduwvorming. In Nederland wordt vaak de volgende formule gebruikt om de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel te berekenen:

Vermogen van het zonnepaneel in Wp×0,88=opbrengst in kWh

Vermogen van het zonnepaneel in Wp×0,88=opbrengst in kWh

Oriëntatie en hellingshoek

De oriëntatie van je dak ten opzichte van de zon speelt een significante rol in de efficiëntie van zonnepanelen. Panelen gericht op het zuiden vangen over het algemeen meer zonlicht op. De ideale hellingshoek voor zonnepanelen in Nederland ligt tussen de 34 en 38 graden voor zuid-georiënteerde daken, wat een rendement van 100% oplevert. Voor oost-west georiënteerde daken ligt de ideale hellingshoek tussen de 10 en 13 graden, met een rendement van 93-95%.

Hoeveel panelen heb je nodig?

Met bovenstaande informatie kun je een inschatting maken van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Bijvoorbeeld, als je jaarlijks 3.000 kWh verbruikt en je kiest voor zonnepanelen met een capaciteit van 410Wp, dan heb je ongeveer 9 panelen nodig om 3.247 kWh op te wekken. Dit is gebaseerd op de formule waarbij het vermogen van het paneel vermenigvuldigd met 0,88 de opbrengst in kWh geeft.

Investering en terugverdientijd

De kosten van zonnepanelen inclusief installatie variëren, maar een all-in prijs geeft je een duidelijk beeld van de totale investering. De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van je jaarlijkse verbruik, het aantal panelen, en de gemiddelde prijs. Over het algemeen ligt de terugverdientijd tussen de 3 en 6 jaar, een aantrekkelijk perspectief voor velen.

Wil je een nauwkeurige berekening maken aangepast aan jouw situatie? Een dakscan door een zonnepanelen adviseur of een vrijblijvende offerte kan je een gedetailleerd inzicht geven in wat voor jou de beste oplossing is.