PURMEREND - Er is een nieuwe bestemming gevonden voor de voormalige Kaaswaag in Purmerend. De gemeente vroeg creatieve ondernemers een plan te bedenken voor één van de mooiste rijksmonumenten in de stad. De Purmerendse ondernemer Peter Roeg wil op de benedenverdieping en 1e verdieping een exclusieve kledingzaak in het hoger segment vestigen. Ook komt er een ambachtelijke koffiebar en ijssalon. De 2e etage zal als kantoorruimte worden gebruikt.

Verlevendiging Kaasmarkt

Wethouder Hans Krieger: ‘We wilden als gemeente dit bijzondere gebouw niet zomaar verkopen. We hebben een uitgebreide selectieprocedure uitgeschreven waarin iedereen de kans kreeg om met een plan te komen. Belangrijkste voorwaarde voor het plan was dat het een dynamisch concept is dat extra impuls geeft aan de levendigheid van de binnenstad en aan de Kaasmarkt. Er was veel belangstelling voor dit bijzondere pand”.

Versterken winkelrondje

Het ‘winkelrondje’ in de binnenstad wordt versterkt met dit plan. Ondernemer Peter Roeg: “De kledingzaak vult straks het gat op tussen een traditionele herenmodezaak en een jeanswinkel. Het wordt een luxe en exclusieve winkel waar de jongere modebewuste klant, maar ook de zakelijke klant zich thuis zal voelen. Ik ben een echte Purmerendse ondernemer en werk sinds 1985 in ons familiebedrijf. Onze binnenstad wordt gedragen door grotendeels zelfstandige ondernemers en dat is uniek. Ik verwacht dat deze nieuwe ontwikkeling op de Kaasmarkt ook nieuwe ondernemers zal aantrekken.”

Ambachtelijke koffie en ijs

De ambachtelijke koffie/ijsbar zal ingevuld worden door ondernemers Saskia en Michel Prinsen die op dit moment een ijssalon in het Willem Eggertcentrum hebben. Voor het koffiegedeelte wordt gebruik gemaakt van Barista’s. De openingstijden worden aangepast aan activiteiten op en om de Kaasmarkt en openingstijden van de Purmaryn.

Verbouwing

De Kaaswaag is een bijzonder pand dat veel aandacht verdient, maar dat van zichzelf veel karakter heeft. Als de procedures zijn afgerond, wordt het pand eerst verbouwd. Daarbij wordt rekening gehouden met hoe het pand er vroeger uit zag. Bijvoorbeeld door het terugbrengen van de bogen en ramen tot straatniveau. De originele voordeur aan de rechterkant van Kaasmarkt 16 zal in de gevel teruggebracht en in ere hersteld worden. De verbouwing is naar verwachting begin 2019 afgerond.