PURMEREND - Ga mee op reis naar het meest gesloten land ter wereld, Noord-Korea. Bij een bezoek aan Noord-Korea dringt voortdurend de vraag op: wat is waar en wat is de werkelijkheid? En is de werkelijkheid die we daar te zien krijgen überhaupt wel waar? En wordt ons beeld van Noord-Korea niet gekleurd door onze ‘Westerse bril’? Marc Roth laat met zijn lezing op 16 april in de Bibliotheek Purmerend zien dat Noord-Korea meer is dan ‘verbeelde werkelijkheid’.

Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea en uithangbord van het land transformeert zich de laatste jaren tot een ‘socialistische sprookjesstad’ in een bijna surrealistisch decor. Verbeelde werkelijkheid die een ideale samenleving wil tonen. Dit is ook te zien op het gebied van kunst, waar socialistisch realisme de enige toegestane stroming is. Kunst moet namelijk duidelijk zijn voor iedereen en kunstenaars zijn altijd schatplichtig aan het regime.

De lezing wordt verrijkt met afbeeldingen, (korte) clips en ander beeldmateriaal dat nog maar weinig mensen gezien hebben en natuurlijk de eigen ervaringen van Marc als bezoeker van Noord-Korea. Met zijn reisorganisatie ‘Roth Spark Travel’ organiseert hij reizen naar Noord-Korea, waarvan een groot gedeelte nog altijd niet te bezoeken is.

De presentatie De verbeelde werkelijkheid is op dinsdag 16 april van 20.00 – 22.00 uur in de Bibliotheek Purmerend (Waterlandlaan 40). Een kaartje kost € 5,00 voor leden Bibliotheek Waterland en € 7,50 voor niet-leden. Aanmelden kan in alle vijf vestigingen van Bibliotheek Waterland en via www.bibliotheekwaterland.nl/kaartverkoop.