PURMEREND - Bij het behandelen van een verslaving zijn er diverse opties. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een dagbehandeling, waarbij je 4 dagen per week intensief met het afkicken bezig bent. Ook zijn er avondbehandelingen mogelijk, waarbij de klinische behandeling de zwaarste, maar ook de meest effectieve, vorm van behandeling is. Maar wat houdt een klinische behandeling bij een verslaving precies in? Wanneer kies je hiervoor en is het dan ook mogelijk om een dergelijke behandeling bijvoorbeeld in het buitenland te volgen?

Wat houdt een klinische behandeling precies in?

Een klinische behandeling bij een verslaving wordt eigenlijk alleen ingezet bij zwaardere verslavingen. Het kan zijn dat de verslaving uit de hand begint te lopen, of dat een dag- of avondbehandeling niet geholpen heeft. De persoon die verslaafd is, wordt dan gedurende een bepaalde periode opgenomen in een gespecialiseerde kliniek. Hier volgt een intensieve behandeling en wordt de rehabilitatie verder ingezet. Het is een vorm van behandeling die is gericht op het aanpakken van onderliggende problemen, het doorbreken van de verslaving en het aanleren van nieuwe gewoontes. Zo is het mogelijk om een leven zonder verslaving op te bouwen.

In welke gevallen kies je voor een klinische behandeling?


Er wordt niet snel gekozen voor een klinische behandeling. In eerste instantie zal geprobeerd worden om de verslaving met een dagbehandeling of avondbehandeling te bestrijden. Mocht dit niet lukken, dan wordt er over het algemeen wel gekozen voor een klinische behandeling. Deze vorm van therapie wordt ook aanbevolen als er sprake is van comorbide aandoeningen. Je kan hierbij onder andere denken aan depressies, angststoornissen en trauma’s. Deze dragen eraan bij dat de verslaving verder wordt gecompliceerd, waardoor minder intensieve vormen van behandeling niet effectief genoeg zijn.

Welke voordelen heeft klinische behandeling

Er zijn meerdere voordelen van een klinische behandeling op te noemen. Zo is er 24/7 professionele ondersteuning beschikbaar. Er kan dan snel worden ingegrepen als er een crisissituatie is ontstaan, of als er sprake is van een terugval. Daarnaast bieden klinische behandelingen een gestructureerde omgeving aan, wat goed is voor de stabiliteit en regelmaat. Niet onbelangrijk: doordat iemand in een klinische setting verblijft, zijn er ook geen afleidingen die je in het normale dagelijkse leven wel hebt.

Waarom zou je kiezen voor een klinische behandeling?

Een dag- of avondbehandeling kan ook zeer effectief zijn. Dit is alleen voornamelijk het geval bij mensen die een minder zware verslaving hebben, of die al een stabiele thuissituatie hebben. Gaat het om een ernstiger verslaving, dan is een klinische behandeling veel effectiever. Dit is te danken aan de intensiteit van de behandeling, maar ook aan het feit dat er continue ondersteuning wordt geboden. Ook word je uit je dagelijkse situatie gehaald, waardoor je minder snel terugvalt of weer in de verleiding komt. Dit is ook de reden waarom veel klinieken een klinische behandeling in het buitenland aanbieden. Hier ben je ver weg van je vertrouwde situatie en ben je zodoende helemaal afhankelijk van je behandelaars.

Kiezen voor een goede kliniek

Het is bij het laten behandelen van een verslaving belangrijk om hiervoor een goede, professionele kliniek te kiezen. Recovery MHC is bijvoorbeeld een gecertificeerde GGZ-instelling, waar zowel dag-, avond- als klinische behandeling wordt aangeboden. Ook is het bij deze kliniek mogelijk om in het buitenland behandeld te worden. Recovery MHC werkt volgens het effectieve 12-stappen programma, waarbij je door middel van groepstherapie een aantal stappen afhandelt die je helpen bij je herstel.