PURMEREND - Voortvloeiend uit de prestatieafspraken hebben Huurdersvereniging InterWhere, de woningcorporaties Intermaris, Rochdale, Wooncompagnie en de gemeente Purmerend het mogelijk gemaakt om een compact overzicht te maken met daarin energiebesparingstips voor huishoudens die makkelijk uitvoerbaar zijn en grotendeels kosteloos zijn. Het resultaat mag er zijn, de energiebesparingsladder, vol met tips voor huishoudens om te besparen op energiekosten.

We spreken erover met Adi van Esch, al drie jaar vrijwilliger bij huurdersvereniging InterWhere, zij is daar werkzaam als secretaris.

Wat is de Energiebesparingsladder?
Het is een overzicht van tips die iedereen kan uitvoeren om te besparen op energielasten. Veel tips kosten geen geld om uit te voeren. De verspreiding van de ladder is mogelijk gemaakt door samenwerking tussen gemeente Purmerend, de diverse woningbouwcorporaties en natuurlijk de huurdersvereniging.Ik vind de ladder makkelijk, omdat er meteen een bedrag in bespaarde euro’s staat achter elke tip. De tips zijn meestal makkelijk uit te voeren. Op deze manier kan ik mensen helpen met een klein inkomen om hun woonlasten naar beneden te brengen.

Heb je de Energiebesparingsladder ook zelf gebruikt?
Mijn energierekening was voorheen € 160 en nu € 65 per maand. De corporatie heeft ook geholpen door het isoleren van mijn woning, maar zelf heb ik ook acties ondernomen om tot besparingen te komen. Ik zie het als een sport om targets te halen. Bijvoorbeeld de verwarming per 1 november aan te zetten in plaats van op 1 oktober. Ook heb ik 8 zonnepanelen gehuurd en betaal daarvoor € 20 per maand en ook nog eens een bedrag van € 20 voor het isolatiepakket van Intermaris. In totaal heb ik dus een besparing van € 660 per jaar. Erg veel geld voor mij.

Wat vind je moeilijk om op te besparen?
Wat ik moeilijk vind is water besparen. Op tijd de kraan uit doen, of de kraan uitdraaien als je de tanden poetst dat vergeet ik vaak én, ik hou van douchen.

Nog nieuwe plannen?
We willen nog energiecoaches gaan opleiden. Deze komen dan bij bewoners langs om tips te geven hoe ze kunnen besparen. Dit doen we ook weer in samenwerking met de gemeente, corporaties en huurdersverenigingen. Hiervoor zoeken we nog wel vrijwilligers die een opleiding "energiecoach"willen volgen. Hiervoor nodig ik iedereen uit om mee te helpen. Het is wel gebleken dat er iets moois tot stand kan komen door constructieve gesprekken. Zie maar: Een energiebesparingsladder voor elk huishouden in Purmerend.