ZAANDAM - Goed nieuws voor automobilisten die dagelijks in de file staan op de A8 en de A7. Er komen hoogstwaarschijnlijk extra rijstroken, bij de beruchte knelpunten bij Purmerend en Hoorn.

Dat meldt de gemeente Zaanstad in een persbericht. De extra rijstroken maken onderdeel uit van een pakket aan maatregelen die de bereikbaarheid van het gebied tussen de Zaanstreek en Hoorn moet vergroten. Hierover heeft de gemeente afspraken gemaakt met het Rijk.

Snelheid omlaag
Naast de verbrede snelweg wordt het laatste gedeelte van de A7, tussen het knooppunt Zaandam en de Prins Bernhardweg, omgebouwd tot een stadsweg. De maximumsnelheid zou dan teruggebracht worden naar 70 of 50 kilometer per uur.

Ook wordt mogelijk de spoorwegovergang op de Gruisweg in Zaandijk vervangen door een tunnel of viaduct. Hierdoor kan het aantal treinen op het traject Amsterdam - Alkmaar omhoog.

Beslissing
Of alle maatregelen doorgaan, is nog niet duidelijk. Eerst moet er geld worden vrijgemaakt voor de aanpassingen. Voor april 2019 moet hierover een beslissing zijn genomen.