PURMEREND - Na in oktober 2021 het eerste OntdekLAB geopend te hebben in de Bibliotheek Volendam is er op zaterdag 13 mei 2023 de opening van het OntdekLAB in de Bibliotheek Purmerend. In de ontdekLAB’s van Bibliotheek Waterland kunnen kinderen en jongeren werken aan hun digitale en creatieve vaardigheden.

Stoere inrichting met hulp Technasium

De ervaringen van de afgelopen anderhalf jaar met het OntdekLAB Volendam zijn meegenomen in het ontwerp voor het nieuwe LAB op de 1e etage van de Bibliotheek Purmerend. Samen met de ontwerpers van GZ Systemen uit Westzaan is er gekozen voor een stoere industriële inrichting die tegen een stootje kan. Blikvanger is het grote multifunctionele meubel dat door de leerlingen van het Technasium van het Jan van Egmond College is ontworpen.

Leren programmeren en meer

De activiteiten die het OntdekLAB organiseert beperken zich niet alleen tot leren programmeren. Je kunt ook creatief aan de slag, bijvoorbeeld door een ontwerp te maken voor 3D printers of zelf een animatiefilm te maken met de stopmotion techniek. Voor de gamers is er de mogelijkheid om een eigen game te ontwerpen met Scratch of Bloxels. Voor de junior ingenieurs zijn er activiteiten waarbij jonge makers veel vaardigheden kunnen ontwikkelen en waar doorzettingsvermogen op de proef wordt gesteld. Zo zijn er in het afgelopen jaar waterraketten gelanceerd en allerlei bestuurbare voertuigen gebouwd met LEGO Education.

Openingsfeest 2e OntdekLAB

Op zaterdag 13 mei tussen 13.00 uur en 16.00 uur kan iedereen ontdekken wat er te beleven valt in het OntdekLAB. Er zijn veel activiteiten rond wetenschap, techniek en digitale snufjes uit te proberen. Een kleurplaat maken en tot leven wekken met AR-technologie en vliegen met een drone langs een speciaal uitgezet parcours in de Bibliotheek. Aan de slag met verschillende soorten robots die je kan programmeren en besturen en zelf aan het bouwen met bakken LEGO Spike en WeDo. Je kunt op avontuur door een VR bril op te zetten. Een 3D geprinte pannenkoek eten en de coolste les (79 graden onder nul) van Mad Science meemaken.

Openingsfeest OntdekLAB is op zaterdag 13 mei van 13:00 – 16:00 uur | Bibliotheek Purmerend Waterlandlaan 40. Toegang is vrij!