PURMEREND - Kennis opdoen en meedenken over snel veel meer zonnepanelen op daken in Purmerend krijgen. Dat kan woensdagavond 11 mei tijdens een bijeenkomst met onder anderen Marjan Minnesma van Urgenda, Marco Berkhout programmamanager Regionale EnergieStrategie Noord-Holland Zuid en wethouder Energietransitie en Duurzaamheid Coen Lageveen. De bijeenkomst is een initiatief van energiecoöperatie Zon op Purmerend (ZoP), deze organisatie bestaat uit vrijwilligers. De bijeenkomst is mogelijk dankzij medewerking van de gemeente Purmerend, sportorganisatie Spurd, duurzame energietechniek Sunforce en de Rabobank. Belangstellenden voor de gratis bijeenkomst in ’t Stamhuis kunnen zich aanmelden.

In twee jaar zijn twee forse zonnedaken gerealiseerd op sporthal De Beuk en op het Leeghwaterbad. Vanwege corona waren opleveringsfeestjes niet mogelijk. Eerder was een zonnedak gerealiseerd op sportzaal De Kraal. Spurd is van deze drie gebouwen exploitant, de gemeente eigenaar. ZoP had daarvoor zonnedaken gerealiseerd op het stadhuis en op schoolgebouw Antoní Gaudi.

inventarisatie daken
Certificaathouders via energiecoöperatie Zon op Purmerend maken de realisatie van zonnedaken mede mogelijk. De noodzaak van duurzame energieopwekking als zonnestroom blijft enorm belangrijk vanwege de opwarming van de planeet. Het is voor de energiecoöperatie een goede reden sprekers tijdens een bijeenkomst kennis van en ervaringen over realisatie van zonnestroom te laten delen, inclusief kansen en mogelijke bedreigingen. Doel is ook te komen tot snelle inventarisatie van geschikte daken, zoals van schoolgebouwen. Inmiddels is overkapping van parkeerterreinen met zonnepanelen een interessante ontwikkeling.

kansen en bedreigingen
Er zijn bijdragen van Minnesma, Berkhout en Lageveen en de gespreksleider interviewt in een gesprek Jancor de Boer directeur van Spurd, Gertjan van Keulen projectleider Zon op Purmerend en René de Visser innovatieambassadeur Rabobank. Er is steeds gelegenheid vragen te stellen. Tot en met zondag 8 mei kan men al vragen insturen naar het eerder vermelde e-adres, dan kan een spreker of kunnen sprekers er mogelijk in hun betoog al aandacht aan geven. Als afsluiting van de bijeenkomst ‘Hoe versnel je in Purmerend de aanleg van zonnedaken?’ is er een netwerkborrel. Het programma staat op de website van Zon op Purmerend.

aanmelden
Aanmelden voor het bijwonen van de gratis bijeenkomst is verplicht via versnellen.aanleg.zonnedaken@zonoppurmerend.nl. De bijeenkomst is in ’t Stamhuis, Kerkstraat 11 bij theater de Purmaryn. Inloop vanaf 19.00 uur, opening bijeenkomst 19.30 uur.