ZAANDAM/PURMEREND - De huisartsenpost staat onder druk. Door een explosieve toename van zorgvragen in de nachtelijke uren is de capaciteit bereikt. Omdat gebleken is dat veel nachtelijke hulpvragen medisch gezien kunnen wachten tot de eerstvolgende werkdag van de eigen huisarts, start de huisartsenpost met een campagne: ‘Huisartsenpost: echt alleen voor spoed!’

Toename zorgvragen nachtelijke uren
In de afgelopen jaren is er een gigantische toename geweest van zorgvragen in de nachtelijke uren. Daarmee heeft de capaciteit van de huisartsenpost de grenzen bereikt. Veel van de zorgvragen in de nacht blijken medisch gezien te kunnen wachten tot de eigen huisartsenpraktijk open is.

“Spoed is niet hetzelfde als haast”
Directeur HZW Huisartsenzorg Zaanstreek Waterland Erik Schoofs: ”Spoed is niet hetzelfde als haast, daar moeten we iedereen van doordringen! Het is soms minder comfortabel om te moeten wachten tot de eerstvolgende werkdag van de huisarts, maar de huisartsenpost moet beschikbaar blijven voor medische spoed. Om beschikbaar te blijven zal er tijdens de nachturen alleen nog consult of visite plaatsvinden als dit écht niet kan wachten. Onze gespecialiseerde hulpverleners zijn opgeleid om een hulpvraag zo goed mogelijk te voorzien van een goed advies. Zij beoordelen of een afspraak op de Spoedzorg nodig is. Het kan dus gebeuren dat zorgvragers bij een minder medisch urgente hulpvraag moeten wachten tot het spreekuur van de eigen huisarts.”

Over de huisartsenpost
De huisartsenpost is er voor huisartsenzorg tijdens de avond, de nacht, het weekend en op feestdagen voor klachten die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag van de eigen huisarts. De huisartsenpost werkt achter één deur met de spoedeisende hulp in het Zaans Medisch Centrum in Zaandam en in het Dijklanderziekenhuis in Purmerend. Door de samenwerking zijn huisartsen en spoedeisende hulp beter in staat om patiënten zo snel mogelijk de zorg te bieden die nodig is voor medische klachten.

Huisartsenpost: echt alleen voor spoed!
Op de website www.huisartsenposten.nl staat meer informatie én de link naar de Facebookpagina, waar belangrijke weetjes en tips te vinden zijn.