PURMEREND - Op woensdag 15 november is het Wereld COPD-dag. Chris uit Purmerend heeft COPD. Hij wil aandacht vragen voor deze ernstige longziekte want hoe eerder deze aandoening wordt vastgesteld en behandeld, hoe beter. De ziekte kan hierdoor worden afgeremd en het helpt ernstige longaanvallen te voorkomen. Op tijd erbij, betekent een betere kwaliteit van leven.

“Voor mij bestond COPD niet” vertelt Chris (67 jaar). Hij leeft inmiddels al 32 jaar met COPD. “Terugkijkend, had ik graag sneller willen reageren toen ik de diagnose kreeg. Maar ik wuifde het weg. Ook herkende ik de eerste klachten niet. Ik dacht dat het een bijwerking was van roken en stress.”

Herkennen en erkennen van klachten

COPD is een longziekte waarbij de longen zijn beschadigd. Het is één van de meest voorkomende niet te genezen longziekten en momenteel doodsoorzaak nr. 3. In Nederland alleen al leven zo’n 600.000 mensen met COPD. 67% van deze mensen is te laat gediagnosticeerd omdat zij niet in de gaten hadden dat er iets mis was of omdat zij moeite hadden om hun klachten te erkennen. Bijvoorbeeld omdat ze denken dat dit komt door het roken en daar willen of durven ze niet voor uit te komen.

Ernstige benauwdheid

Mensen met COPD kunnen langdurig last hebben van hoesten, benauwdheid, slijm en vermoeidheid. Als de klachten plotseling erger worden, is er sprake van een longaanval. Soms hebben mensen het zo benauwd dat ze bijna geen lucht meer krijgen. Het voelt alsof ze moeten ademhalen door een rietje. Dit is heel beangstigend. Jaarlijks komen er zo’n 300.000 longaanvallen voor waarbij een ziekenhuisopname noodzakelijk is.

Tijdig aan de bel trekken

Longfonds directeur Károly Illy: “Hoe eerder mensen aan de bel trekken bij langdurige longklachten, hoe beter! Hiermee kan veel leed worden voorkomen en kunnen de klachten beter onder controle worden gehouden.”

Als een huisarts denkt dat het COPD is, volgt er een longfunctietest en kan de behandeling gestart worden. De huisarts of longarts/longverpleegkundige kan verder advies geven over het omgaan met de COPD. Zoals het aanpassen van leefstijl en het voorkomen dat de klachten erger worden. Het onder controle houden zorgt voor een betere kwaliteit van leven.

COPD risico-test

Tienduizenden mensen lopen risico op de longziekte COPD. Als je COPD hebt is het belangrijk dit zo vroeg mogelijk te weten, zodat je erger kunt voorkomen.

Doe hier de COPD risico-test en zie in één minuut of jij risico hebt op COPD.

https://www.longfonds.nl/doe-de-copd-test#no-back