PURMEREND - Het Kunsthuis Waterland pakt na de zomervakantie groot uit. Op 2 september opent de tentoonstelling ‘Werken door Wachten’ van Ciro Duclos. Een jonge kunstenaar die zich onderscheid door zijn grote betrokkenheid bij zowel de huidige alledaagse omgeving als die van het verleden.


Hij is winnaar van de Piketprijs ‘20, een prijs voor veelbelovende jonge kunstenaars.

Met eenvoudige vaak gevonden materialen maakt hij nieuwe ruimtelijke beelden.

In deze tentoonstelling toont Duclos een nieuwe serie werken aan de wand, die bestaan uit herinneringen geprint op glas waarbij de ontbrekende delen verwijzen naar het verlies van het tastbare, waarbij alleen de herinnering resteert.

Het Kunsthuis is ook weer openen voor het lenen van kunstwerken uit de grote collectie tegen een(geringe) vergoeding.

Ciro Duclos van 2 september t/m 8 oktober 2022 Werken door Wachten.

Kunsthuis Waterland, Peperstraat 36 Purmerend wo t/m zat 12– 17 uur

Het werk van Ciro Duclos (1991 Amsterdam) is vaak ingegeven door zowel zijn eigen alledaagse omgeving als die van zijn voorouders. Als zoon van een Nederlandse moeder en een Peruaanse vader vloeit zijn werk voort uit de bestudering van het verleden, zowel cultureel als materieel.

Eerdere series sculpturen ontstonden uit het werken met gevonden materialen, zoals zijn Frontera installaties van vervormde hekken. De serie Pillars bestaat uit sculpturen met een meer aardse atmosfeer: laag op laag en grens over grens is het rauw materiaal dat structuren laat zien die zowel reflecteren op de architectonische basis van verstedelijkte stadslandschappen als op de onzekere scheiding tussen natuur en cultuur. Tevens toont Duclos een nieuwe serie werken aan de wand, die bestaan uit herinneringen geprint op versneden beglazing. De ontbrekende fragmenten in de beelden verwijzen naar de onzichtbare delen van een herinnering die enkel voortleven in onze gedachten. Zowel door archeologie als historie maar ook middels een hedendaagse interpretatie van het werken met alledaagse materialen presenteert Werken door Wachten een intieme kijk in het ruimtelijke en beeldende creatieproces van Ciro Duclos.