PURMEREND - Het Coachingsatelier is een tweejarig leerwerktraject voor GGZ-kunstenaars. Dat kunnen GGZ-cliënten zijn die zich op kunstzinnig vlak hebben ontwikkeld, of beeldend kunstenaars met psychische of psychiatrische klachten. Het project is een samenwerking tussen Cultuurhuis Wherelant en Reakt. Vanaf januari 2022 is het weer mogelijk om in te stromen.

Coachingsatelier, kunst en coaching

Elke vrijdag wordt van 14 uur tot 16.30 in groepen van maximaal 12 mensen gewerkt in een van de ateliers op Wherelant. Je werkt aan je eigen beeldende en persoonlijke ontwikkeling, hierbij geholpen door de kunstcoach van Cultuurhuis Wherelant en de trajectbegeleider van Reakt. Onderdelen van dit traject zijn tevens: het jezelf en je werk presenteren, feedback geven en ontvangen, excursies, en de financiële kant van kunstbeoefening. Zodat jij je eigen stijl en visie op je werk ontwikkelt en tegelijkertijd werkt aan je herstel. Na twee jaar rond je af met een eigen project en een groepsexpositie. Je ontvangt een certificaat. Deelname aan het Coachingsatelier kan een opstap zijn naar zelfstandig kunstenaarschap, terugkeer naar (vrijwilligers)werk of opleiding.

Ieder werkt die twee jaar aan zijn eigen projecten en aan individuele doelen. Dat kunnen kunstzinnige doelen zijn, zoals het leren van diverse technieken. Maar er wordt ook gewerkt aan persoonlijke doelen zoals: het vergroten van de eigenwaarde, (weer) leren functioneren in een groep, ontdekken van kwaliteiten, of bijvoorbeeld het wennen aan structuur.

Samenwerking Reakt en Wherelant
Jantine Geels, kunstcoach speciale groepen van Cultuurhuis Wherelant: “Elke keer ben ik weer ontroerd als ik deelnemers van het Coachingsatelier zie met een certificaat in hun hand. Ontroerd vanwege de bijzondere kunstwerken die ze laten zien en de weg die ze hebben afgelegd.”

Al 16 jaar werken Reakt en Cultuurhuis Wherelant samen in de ontwikkeling van kunstprogramma’s voor mensen met een psychiatrische achtergrond, en is gebleken dat kunst werkt! Cultuurhuis Wherelant vindt dat kunst en cultuur voor iedereen in Purmerend en omgeving toegankelijk moet zijn en Reakt Purmerend biedt individuele en groepsgewijze begeleiding aan mensen met psychiatrische en/of verslavingsachtergrond. “Reakt is ontzettend blij met deze samenwerking”, zegt Fleur Bolink, trajectbegeleider bij Reakt. “Dankzij Wherelant kunnen onze cliënten op een volwaardige manier kunst beoefenen binnen een toplocatie met topdocenten. Gewoon in de maatschappij.”

Wat: 2-jarig kunstzinnig leerwerktraject
Waar: Cultuurhuis Wherelant, Van IJsendijkstraat 403, 1442 LB Purmerend T: (0299) 434 777, www.wherelant.nl
Voor wie: kunstzinnige GGZ-cliënten en kunstenaars met psychische/psychiatrische klachten
Door wie: Kunstcoach en docenten van Cultuurhuis Wherelant en trajectbegeleider van Reakt
Wanneer: op vrijdagmiddagen van 14-16.30 uur; instroom mogelijk vanaf januari 2022