PURMEREND - Dit najaar verzorgt Cultuurhuis Wherelant een basiscursus kunstgeschiedenis op de donderdagmiddag. De cursus neemt u aan de hand door de grote stijlperiodes van de oude Grieken tot de postmoderne tijd. Het is een aanrader voor iedereen die graag naar kunst kijkt en meer kennis wil vergaren om de context te begrijpen. Een bezoek aan een museum zal hierna nooit meer hetzelfde zijn! In oktober start ook het nieuw programma van thema’s in de kunstgeschiedenis waarbij de rol van Amerika in de ontwikkeling van de moderne kunst centraal staat. Ontdek hoe Europa en Amerika elkaar beïnvloed hebben en welk effect dit heeft gehad op onze beeldvorming en het ontstaan van de moderne kunst.


Volg een proefles
Donderdag 18 oktober kunnen geïnteresseerden van 14.30 tot 16.30 uur voor € 5,- een proefles volgen van de cursus die de grote stijlperiodes in de kunstgeschiedenis behandeld. Deze les geeft een goede indruk van de inhoud van de cursus die van start gaat op 31 oktober. U leert in de cursus de verschillende stijlperiodes herkennen aan specifieke kenmerken en wie de belangrijke vertegenwoordigers zijn. De lessen gaan uit van het idee dat kijken de basis is van de kunsttheorie. Door verbanden te leggen in wat we hebben gezien kunnen we ook verbanden leggen in de theorie. Daarbij wordt actief samen gekeken, besproken en verwerkt. De cursus bestaat uit twee delen die afzonderlijk te volgen zijn. Een aanrader voor wie met meer kennersblik musea wil bezoeken.

Amerika en de moderne kunst
‘De rol van Amerika in de ontwikkeling van de moderne kunst’ is de titel van de nieuwe cursus die start op vrijdagochtend 18 oktober van 10.00 tot 12.00 uur. De docenten nemen u mee in de ontwikkeling van de beeldende kunst tussen omstreeks 1835 en 1975 aan beide zijden van de oceaan. De lessen worden verzorgd door docenten die een bijzondere affiniteit hebben met dit thema en een passie voor hun vakgebied. De onderwerpen die binnen het thema aan bod komen zijn: Ontwikkeling Amerikaanse kunst van 1875-1930, wederzijdse invloed tussen Europa en Amerika, de Amerikaanse kunstmarkt en abstract expressionisme, ontwikkeling van de Amerikaanse kunst van 1930 – 1975, kunst in de Koude Oorlog en tot slot de wereldwijde invloed van reclame en media.

Praktische informatie
De cursussen worden gegeven bij Cultuurhuis Wherelant op de Van IJsendijkstraat 403 in Purmerend. Meer informatie over de inhoud van de cursussen staat op www.wherelant.nl. U kunt zich inschrijven voor de cursus of proefles via de website. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op via telefoonnummer 0299-434777 of stuur een mail naar info@wherelant.nl